Vlci si v Nýdku najednou připsali hned 13 zářezů

Pomyslný kalich hořkosti přetekl u Bohumila Kubíka z Nýdku v úterý 7. července. Jeho stádo ovcí se stalo cílem vlčího útoku, kteří mu usmrtili 13 kusů a dalších osm se vůbec nenašlo. Přitom o pár dnů dříve útočili vlci na Kubíkovy ovce také, naštěstí s menšími následky.

Ovce se pásly na dohled okolních domů. Foto: tm

Ještě na začátku července měl chovatel stáda čítající celkem 51 ovcí – 22 starých, 29 mladých. Jeho zvířata se v klidu pásla poblíž obydlí, vždyť jedno stádo, které bylo cílem útoku minulé úterý, je v obydlené části Nýdku vzdušnou čarou ani ne tři stovky metrů od školy.

„Minulé úterý mi v devět hodin volal soused do práce, že na pastvině mám mrtvé ovce. Viděl to přímo ze svého domu,“ řekl nýdecký chovatel, který po příjezdu na místo nechtěl věřit vlastním očím. „Mám to potvrzené, jednalo se o brutální vlčí útok. Mrtvé ovce jsou po celé pastvině. Přišel jsem o staré ovce i mláďata. Když to vidím, jsem rozhodnutý okamžitě skončit s chovem ovcí. Na loukách se klidně mou pást státem chránění vlci,“ posteskl si nýdecký chovatel.

Důvod k jeho ponuré náladě byl prostý. Kubík měl s vlčím útokem co dělat jen několik dnů předtím. „Mám ještě jedno stádo výše v horách, na které vlci zaútočili 2. července. Ovšem škody nebyly tak veliké, odnesly to dvě ovce a další měly zranění, ze kterých se snad dostanou,“ nastínil Kubík.

Další zprávy z regionu