Vlk útočil na ovce v zabezpečené ohradě

Ovce v ohradě chráněné plotem o výšce 1,7 metru, za ním ještě nižší oplocení. Vlk se přesto minulý týden k takto zabezpečenému stádu ovcí dostal. Vše se odehrálo v Písku.

Ilustrační foto: archiv th

„Plot byl dokonce o 10 centimetrů vyšší, než je doporučený standard. Přesto útoku vlka nezabránil,“ řekl předseda Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) a zároveň starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Protože útoků predátora přibývá, obce z regionu se rozhodly, že v boji s vlkem budou postupovat společně pod hlavičkou SOJ. „V poslední době vlci řádili v Bukovci, Písku, Mostech u Jablunkova, Dolní Lomné, Bystřici, Bocanovicích. Jedna chovatelka z Bocanovic, která pase stádo v Lomné, letos přišla už o 20 ovcí,“ pokračoval Kawulok s tím, že vloni měl vlk na svědomí kolem 200 ovcí. V letošním roce už Moravskoslezský kraj registruje na 25 útoků na stáda.

„Chovatelé by měli útoky hlásit na obecní úřady, protože my si jako SOJ nyní už vše monitorujeme. Čísla nám slouží jako podklady pro jednání s krajem nebo ministerstvem životního prostředí,“ vysvětlil předseda SOJ.

Na Jablunkovsku se snaží dostat v rámci legislativy na úroveň Královéhradeckého kraje, kde v souladu s postupem uvedeným v pohotovostním plánu již krizový štáb funguje. „Ten může sám rozhodnout o odstřelu nebezpečného vlka. V našem kraji je tento štáb rovněž sestaven, ale ještě nezačal pořádně fungovat. Jako SOJ jsme jeho členy vyzvali, aby urychleně začali jednat,“ zdůraznil Kawulok, podle kterého není nač čekat.

„Normální vlk si lidí nevšímá, ale ti u nás se chovají úplně jinak. To už snad ani nejsou vlci, ale jsou nebezpeční a navíc státem chránění. Jsou smělí a nebojí se ničeho,“ pokračoval předseda. A uvedl příklad. „Když se vracel jeden známý z Gorolu, v Písku uviděl vlka vyskočit rovnou z ohrady. Zalarmoval majitele a společně se snažili vlka zaplašit pomocí petard. Ale neúspěšně, vlk zůstal schovaný v obilí. Vlci se stále přibližují k obydlím. Lidé je vidí poblíž Jablunkova, v Bukovci přímo před domy. Je v tomto směru potřeba opravdu jednat a nečekat, až vlk napadne člověka,“ uzavřel Kawulok.

Další zprávy z regionu