Vlna migrantů zasáhla pohraničí

Výrazný nárůst počtu migrantů, kteří do Česka nelegálně přicházejí přes slovenskou hranici, děsí místní. V drtivé většině jde o muže ze Sýrie, kteří přijíždějí z Turecka a míří do Německa či Rakouska. Policisté proto zvýšili kontroly v příhraniční oblasti.

Migranti zachyceni v loňském roce v našem regionu. Ilustrační foto: archiv

Nelegálních migrantů, kteří procházejí celou Českou republikou, je letos více než v roce 2015. Moravskoslezští policisté z odboru cizinecké policie potvrdili, že v poslední době zajistili v příhraniční oblasti se Slovenskem na Jablunkovsku či Třinecku pohyb několika desítek cizích státních příslušníků.

„Převážně se pohybovali ve skupinách, další jednotlivce či skupiny pak oznámili občané na linku 158. V průběhu srpna se jednalo o více než 90 osob, v září pak o 70. V drtivé většině šlo o muže,“ potvrdila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Paní Magda z Milíkova aktivně běhá a chtěla se zúčastnit i závodu Jablunkovská podkova. Nyní ale váhá. „Běží se v noci územím, kde by migranti mohli být. Nechci působit paranoidně, ale pokud poběžím s kamarádkou a narazíme na partu chlapů odněkud z východu, příjemné to nebude,“ zamyslela se. Pokračovala, že ještě nedávno plánovala večerní tréninky bez obav. „Teď ale vybíhá dříve a rozhodně se tolik netoulám sama po lesních cestách. Mám prostě strach,“ dodala.

Běžence cizinecká policie nedávno odhalila v lokalitě Rovné na pomezí Milíkova, Hrádku a Bystřice.

Více se dočtete v zítřejším vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu