Vlna solidarity dorazila i do Třince

Balené potraviny, obvazy a další zdravotnický materiál, kojenecké výživy, pleny, deky, ale i sladkosti pro děti donesli lidé dnes před Trisii. Konala se tam malá neformální sbírka pro Ukrajinu, kterou narychlo uspořádal Martin Szromek z Třince. Sám byl překvapen, kolik dárců dorazilo.

Ochotní lidé donesli dnes k Trisii hromady pomoci. Foto: mr

Martin je vášnivý fotbalista, který má na Ukrajině spoustu přátel. Když začala válka, jeho kamarádí se na něj obrátili s prosbou o pomoc. „Oni sami míří bojovat, ale poprosili mě, zda bych jim nepomohl ochránit jejich rodiny. Ve spolupráci s Baníkem Ostrava a dalšími lidmi jsme pro ně zajistili ubytování a zítra vyrážím na Ukrajinu,“ řekl Martin.

Přišlo mu logické, že když už váží tuto cestu, doveze tamním lidem materiální pomoc. Dal tedy výzvu na sociální sítě, ať lidé nosí balené potraviny, teplé deky a třeba i sladkosti pro děti. „A tady se ukázala síla sociálních sítích, tohle jsem tedy nečekal,“ žasl při pohledu na to, co všechno lidé přinesli. „Teď se tím mění plány. Původně mělo jet devět osobních aut, nakonec musíme jet dodávkami,“ usmál se.

Na místo sbírky dorazilo poměrně hodně lidí. Byly mezi nimi i dvě zdravotní sestřičky, které pracují v Nemocnici Třinec, ale pochází z Ukrajiny. Obě jen sotva zadržovaly slzy. Prozradily, že mají na Ukrajině nejen manžely, ale i syny, o které se pochopitelně moc bojí.

Další dárci říkali, že nemůžou jen tak sedět doma a nic nedělat. „Nikdo z nás neví, co bude zítra. Nikdo nevíme, zda i my nebudeme potřebovat pomoc,“ shodli se manželé z Třince. Jiní se dokonce nabízeli, že jsou ochotni vzít v neděli auto a přidat se k tomuto malému slezskému humanitárnímu konvoji.

Více si přečtěte ve středu v Třineckém hutníku.

 

Další zprávy z regionu