Voda vyhnala lidi z domovů i v Jablunkově

Krušnou noc ze soboty na neděli zažili mnozí obyvatele Jablunkova. Po čtvrté hodině ranní muselo opustit své domovy zhruba třicet lidí. Voda páchala škody i v Muzeu Bible. Neprůjezdná je silnice pod železničním mostem směrem do Návsí.

Povodeň zasáhla i jablunkovské Muzeum Bible. Vzácné knihy se ale naštěstí podařilo zachránit. Foto: hasiči

Ještě ve dvě hodiny ráno to vypadalo, že Jablunkovu se velká voda vyhne. „Ve tři už ale bylo jasné, že nikoliv. Musel jsem svolat krizový štáb města, a protože máme svůj povodňový plán, věděli jsme, jaké kroky dál podniknout,“ popisoval starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Nejvíce povodeň postihla obyvatele v oblasti, kde se Lomianka vlévá do Olše. „Přibližně 30 lidí muselo být evakuováno ze svých domovů po čtvrté hodině ranní. Část obyvatel byla evakuována pomocí člunů. Nabídli jsme jim evakuační prostory v Domě dětí a mládeže v Jablunkově a v prostorách Charity, ale všichni nakonec našli pomoc u svých rodin,“ pokračoval starosta.

Jak také řekl, našli se lidé, kteří pomoc odmítli a ze svých domovů neodešli. Bylo jich ale méně. „Důležité bylo, že jsme je probudili a upozornili na hrozící nebezpečí,“ poukázal Jiří Hamrozi.

Hasiči do zaplavené zóny vyslali čtyřčlenné družstvo v suchých oděvech a s rescuepaddle boardem, pomocí kterého zachránili z přímého ohrožení života 12 dospělých, dvě děti, dva psy, kočku a papouška. „Další 12 osob jsme evakuovali. Krizový štáb následně zajistil aktivaci evakuačních center. Nyní probíhá odčerpávání objektů dle stanovených priorit. V terénu máme celkem čtyři družstva,“ hlásili jablunkovští hasiči.

Povodeň zasáhla také Muzeum Bible, kde exponáty pomohla přenést na vyšší podlaží dobrovolná hasičská jednotka. Všechny Bible se jim podařilo zabalit do krabic, čímž se je podařilo zachránit.

V tuto chvíli voda lehce opadá. Omezení je pouze na silnici vedoucí do Návsí v místě pod železničním mostem. Cesta je tam uzavřená.

„Díky asi 800 kusů pytlů s pískem, které jsme s hasiči rozmístili po městě, se nám podařilo zabránit větším škodám. Velké díky patří všem, kteří pomohli a projevili solidaritu. Především pak hasičům, strážníkům, policistům i třeba pracovníkům městského úřadu. Myslím, že jsme krizovou situace společnými silami zvládli,“ doplnil starosta.

Voda v muzeu. Hasiči ji ihned začali odčerpávat. Foto: hasiči

Další zprávy z regionu