Volby jsou za dveřmi, někde už je ale jasno

Lidé si mohli minulý týden poprvé přečíst jména těch, kteří budou na podzim v komunálních volbách usilovat o jejich hlasy. Už nyní jsou ale v našem regionu tři obce, ve kterých je „vymalováno“. Tedy, kde se už před volbami ví, kdo vyhraje. Kandiduje tam totiž vždy jen jeden politický subjekt.

Ilustrační foto: archiv th

„Nevím, proč se to u nás stalo. Možná je nyní laťka nasazena příliš vysoko a lidé se toho zalekli. Dříve zde byly i jiné politické subjekty, teď jsme v tom zůstali sami,“ říká současný místostarosta Smilovic a kandidát s číslem dva Jindřich Mackowski. V předchozích komunálních volbách před čtyřmi lety mohli Smilovičtí vybírat ze tří kandidátek.

Jediná kandidátka, a to hnutí Ano 2011, je také na Hrčavě, kde se v minulých volbách v roce 2014 o hlasy voličů ucházeli kandidáti dvou subjektů. Ani jeden ze současných zastupitelů nyní v komunální politice v obci na Trojmezí pokračovat nechce. Lídrem jediné kandidátky je Marek Sikora, který na Hrčavě vede občanské sdružení Hrčávka. „Ano, bylo to pro nás překvapení, když jsme zjistili, že nikdo jiný kandidátku nepostavil. Proč to tak dopadlo, nevím, mám ale pocit, že se u některých jedná o zbavení se zodpovědnosti za další vývoj obce,“ pokrčil rameny Sikora.

Prakticky rozhodnuto už je také v Bocanovicích. Nicméně tamní voliči mohou svým hlasem dát najevo alespoň to, koho z osmi kandidátů chtějí, či nechtějí v sedmičlenném zastupitelstvu. „O jednoho víc na kandidátce nás je pro případ, že by se některý ze zastupitelů v průběhu volebního období odstěhoval a na jeho místo by tak mohl postoupit náhradník,“ vysvětlil starosta Martin Paduch, který je jedničkou na kandidátce Pro obec Bocanovice.

O tom, kdo v obcích usedne do starostovského křesla, se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku. 

 

Další zprávy z regionu