Vrhá koulí a chce být nejlepším

Tomáš Kovář má 15 let a od sedmi roků vrhá koulí. „Mamka mě přihlásila do atletického oddílu a tento sport mě doslova chytil,“ řekl mladý sportovec.

Mladý atlet si oblíbil vrh koulí. Jeho sen je vyrazit trénovat do zahraničí. Foto: archiv sportovce

Jak sám říká, převážně je koulařem, ale na závodech se pro zpestření věnuje i sprintům. „Jak se mi chce. Ale vrhy a hody jsou mi bližší. Jsem silný a těžký, což je pro tyto disciplíny mou výhodou,“ řekl Kovář, který je nejlepším vrhačem koulí v Moravskoslezském kraji. Ve své věkové kategorii vrhá koulí o váze čtyři kilogramy. Jeho rekord je 13,26 metru. V příštím roce přestupuje do starší věkové kategorie a čeká ho 5kilogramová koule. „Muži pak mají kouli 7,25 kilogramu. Zkoušel jsem s ní vrhat a je to síla,“ dodal atlet.

Pro vrh koulí musí člověk mít silné nohy, ruce, dynamiku a zvládat balanc svého těla. Tomáš začínal s atletikou v Karviné, kde ještě stále trénuje, ale dojíždí i do Ostravy. „Vybrali si mě tam do akademie vrhačů. Všimli si mě na závodech, protože jsem porážel jejich vrhače. Dojíždím tam na tréninky, kterých mám v týdnu šest. K tomu ještě závody,“ vypočetl Kovář. „Jeden trénink je na posilování, další o technice, jindy zase běháme. Je to pestré. Tréninkové vrhy si natáčíme a při rozborech pak vychytáváme případné chyby,“ doplnil.

Zatím nejúspěšnější byl pro Tomáše Kováře rok 2019, kdy skončil třetí na mistrovství České republiky a dvakrát vyhrál mistrovství Moravy a Slezska.

Právě pro své úspěchy se na začátku prázdnin zúčastnil olympiády mládeže v Olomouci. Startovali tam nejlepší závodníci v daných disciplínách. „Jel jsem tam s cílem vyhrát, ale na druhé straně i neztrapnit se,“ svěřil se hoch, který nakonec skončil v poli poražených.

Ač je Tomáš mladý a má zdravotní problémy se zády, myslí na budoucnost. „Jsem tady spokojený, ale láká mě okusit zahraniční přípravu, která je těžší. Například u německých týmů. Jednou bych chtěl být lepší než současný světový koulař a rekordman Ryan Crouser. Rád bych si s ním i zazávodil, ale to už asi nestihnu,“ usmál se mladý muž, který uznává i českého špičkového koulaře Tomáše Staňka.

Další zprávy z regionu