Vrtulník letěl dvakrát do Beskyd

Letečtí záchranáři zasahovali v sobotu odpoledne u dvou zraněných v horském terénu Beskyd. Nejprve po čtrnácté hodině startoval vrtulník k ženě do Malenovic a o necelé tři hodiny později pak k další turistce zraněné poblíž Komorní Lhotky.

Zásah u Komorní Lhotky. Foto: ZZS MSK

Čtyřiatřicetiletá žena uklouzla jako turistka na Medvědí stezce na sjezdovce v Malenovicích a poranila si nohu. Obsluha lyžařského vleku se pokusila o její transport na saních, který pro však pro zcela zledovatělý svah nebylo možné provést. Na místě spolupracovala také Horské služba Beskydy, ale vzhledem k podmínkám byla nutná evakuace pacientky pomocí vrtulníku a palubního jeřábu. „Záchranáři ji přeložili do transportního vaku, vyzvedli a transportovali na rovnou plochu pod sjezdovkou, kde byla žena převzata na palubu stroje a následně přepravena do ostravské fakultní nemocnice,“ řekl mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Před sedmnáctou hodinou vzlétal vrtulník k další misi. Jednašedesátiletá žena uklouzla, upadla a zranila se na turistické značce v nepřístupném a zledovatělém terénu. Zasahovala u ní horská služba, ale komplikovaný transport z místa události by po zemi zabral několik hodin. Pilotovi vrtulníku se s použitím brýlí pro noční vidění podařilo přistát v setmělém terénu asi kilometr od pacientky. Záchranáři zajistili zraněnou končetinu do dlahy, uložili ženu do podtlakové matrace, a za pomocí vyprošťovacího rámu ji pak společnými silami přepravili k vrtulníku. Následně proběhl letecký transport do fakultní nemocnice.

„Záchranáři upozorňují na výskyt zledovatělého terénu na mnoha místech, zejména v horských oblastech a důrazně doporučují pečlivě zvážit turistiku především v horském terénu, protože riziko úrazu je za současných podmínek vysoké,“ uzavřel Humpl.

Další zprávy z regionu