Vstup do obce zkrášlí nové prostranství

Velké plány, které potěší řidiče, pěší i cyklisty, chystají v Nýdku. Parkoviště u Nýdečanky by se mohlo proměnit v prostranství s parkovištěm, květinami a odpočinkovou zónou. Podmínkou ale je získání dotace. Bez ní do několikamilionového projektu obec nepůjde.

Prostranství poslouží řidičům i unaveným turistům. Foto: studie

Na čtyřicet přehledných parkovacích míst, nevšední lavičky, okrasné dřeviny a nádherný výhled na místní Dřeviónku. Tak by nové prostranství před Nýdečankou mohlo vypadat. „Mluvíme o něm jako o vstupní bráně do Nýdku. Pokud to klapne, bude to další pěkné místo v obci,“ je přesvědčen starosta Nýdku Marek Hota.

Plocha by měla mít vsakovací podloží. Odpočinková zóna je navržena tak, aby lákala k zastavení. Vedle stojící zapuštěné kontejnery oddělí laťkový plot, podobný tomu, který stojí kolem nedaleké Dřeviónky. To aby přirozeně navazoval na nově postavenou tradiční chaloupku. Příjemný dojem navodí i okrasné dřeviny. Vše večer osvětlí nové osvětlení.

„Momentálně máme hotovou architektonickou studii projektu, stejně tak je hotový i geologický průzkum podloží. Finišujeme s projektovou dokumentací a co nevidět budeme žádat o stavební povolení. Věříme, že se nám podaří získat prostředky z IROPu. Protože bez dotace to nepůjde,“ zdůraznil Marek Hota. Podle hrubých propočtů má totiž nové prostranství vyjít na zhruba sedm milionů korun. V podobném duchu by chtěla obec v budoucnu zrekonstruovat i svou náves v centru.

Další zprávy z regionu