Vybírají peníze na lavičku Václava Havla

Místo věnované prvnímu prezidentovi České republiky by výhledově mohlo vzniknout v Českém Těšíně. Jeho příznivci chtějí před Těšínským divadlem instalovat lavičku Václava Havla.

Lavička by měla vzniknout před Těšínským divadlem. Ilustrační foto: th

Lavička by měla stát zhruba 350 tisíc korun. S myšlenkou přišel Jan Weber. „Rozhodli jsme se jej podpořit v jeho úsilí, založili jsme spolek a vyhlásili veřejnou sbírku. Přispět mohou všichni, do naší občanské iniciativy se mohou zapojit i firmy. Snad se najde dostatek zájemců, kteří budou mít stejný cíl jako my,“ řekl Antonín Aerts, který patří do skupinky organizátorů občanské iniciativy. Zdůraznil, že pokud se na účtu do 30. června neobjeví odpovídající částka, všechny peníze půjdou na konto organizace Člověk v tísni.

Lavička Václava Havla by měla vzniknout vedle Těšínského divadla u lípy česko-polského přátelství. „Český Těšín byl vždy kulturním centrem, proto se domníváme, že občané si lavičku prezidenta zaslouží,“ prohlásil Antonín Aerts. Iniciativu podpořila jak českotěšínská radnice, tak také vedení divadla.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných Václavu Havlovi v podobě dvojice křesel spojených kulatým stolem, jehož středem prorůstá kmen stromu. Lze ji najít v řadě měst České republiky a také v několika evropských zemích i ve Spojených státech. Nejbližší se nachází v Čeladné.

Další zprávy z regionu