Výraznost i nasvětlení upozorní řidiče

Vidět a být viděn – to je základní bezpečnostní heslo na silnicích, které si bere ze své také hutnické město s podporou nadace ČEZ. Nedávno tak proto na jedné z hlavních tepen Třince nasvítili frekventované přechody pro chodce.

Přechod u ZŠ Dany a Emila Zátopkových je bezpečnější. (Foto: město Třinec)

Oranžové sloupy ve dne a osvětlené přechody po setmění tak na Jablunkovské ulici již z dálky řidiče upozorňují, že se blíží k místu, kde se často pohybují chodci. Takováto výrazná místa jsou hned čtyři, jde o přechody u městského úřadu, u Penny marketu, u ZŠ Dany a Emila Zátopkových a u křižovatky u Zobawy.

Nasvětlený přechod u městského úřadu. Foto: město Třinec

„Naší prioritou je bezpečnost ve městě a k tomu patří i bezpečný silniční provoz, tedy autobusové zálivy a hlavně přechody. Nasvětlení přechodů zejména na nejvíce frekventovaných místech v blízkosti škol a obchodů, kde se pohybují děti a senioři, přispívá k větší bezpečnosti chodců,“ uvedla Věra Palkovská, starostka Třince, který chce v podobných záměrech pokračovat i ve spolupráci s ČEZ.

Nadace na nasvětlení přechodů přispěla 120 tisíci, město pak ze svého rozpočtu uvolnilo 1,1 milionu korun. „Třinec buduje se společností ČEZ Esco a mnoha dalšími firmami chytré město. Jsem ráda, že staví na tom, aby bylo v první řadě bezpečné pro své obyvatele a především pro děti,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Další zprávy z regionu