Výstava fotografií přináší zamyšlení o smrti

Jednou chci umřít doma, tak se jmenuje výstava, kterou uspořádala společnost Medica ve vstupní hale Nemocnice Třinec. Přináší zamyšlení nad smrtí a posledními chvilkami milovaných osob.

Výstava je nyní k vidění v Nemocnici Třinec, pak poputuje dál. Foto: mr

Do výstavy se zapojilo hned několik fotografů – Darina Kuźmová, Pavel Zubek, Irena Huťková, Tomáš Klus, Vlasta Casadio Pavlíkova a Marek Džupin. „Jsme moc rádi, že se našli fotografové, kteří byli ochotni se přidat. Naše téma je totiž něco, o čem neradi mluvíme, ale co zkrátka neodmyslitelně patří k životu, a totiž smrt,“ uvádí pořadatelé výstavy.

Fotografové připojili pod své snímky i několik vět.  Například Darina Kuźmová napsala: „Mám ráda emoční propojení a blízkost lidských vztahů. Proto vnímám velmi intenzivně potřebu lidí zůstat doma, pokud je to možné, v bezpečí svých milovaných ve fázi blížící se smrti. Láska, smích, dotek, povídání si, společné jídlo… . Je snad něco víc?“ Autor Pavel Zubek zase uvedl: „Máme mě přesvědčila, ať do toho jdu. Také ona chce zůstat do svých posledních dnů doma,“ Uvedl Pavel Zubek, a pak napsal jednu úvahu z cest. „Máme čas na své blízké v jejich poslední životní etapě? V dalekém Vietnamu jsem našel odpověď. Starý člověk je přece nejvzácnějším členem rodiny, tak se o něj musíme postarat. Musím říci, že to mě dostalo. Tam jednou umřou všichni doma,“ uvedl fotograf.

Smrt k životu patří. Je ale jen na nás, jak své blízké necháme odcházet. Foto: mr

Výstava je úvodní akcí, která zahajuje kampaň Týden pro podporu domácí péče a mobilního hospice. Je putovní a v nemocnici bude k vidění do 30. září. Pak se přesune 1. října do Kina Kosmos, ve kterém se bude konat program k Mezinárodními dni seniorů. Poté ji budou moci návštěvníci spatřit v Knihovně Třinec. Od 8. do 13. října se tam koná hlavní akce, tedy Týden pro podporu domácí péče a mobilního hospice.

Další zprávy z regionu