Výstava Michala Machaty vyvolává emoce

Galerie města Třince v Knihovně zve návštěvníky na probíhající výstavu, která nese jemně provokativní název Přilož kosočtverec. Autorem je Michal Machat, malíř, sochař, sklářský výtvarník, grafik i ilustrátor.

Výstava určitě návštěvníky nenudí. Foto: archiv galerie

Kosočtverce a znaky nesoucí jiné skryté významy se v Machatových obrazech objevují hojně. „Přesto nelze jeho dílo zdaleka vnímat jako vulgární. Promlouvá o zrodu, životě a o smrti. I přes tuto silnou symboliku výstava hraje všemi barvami a nelze ji opustit jinak než s pozitivní náladou,“ říká kurátorka výstavy Katarína Klusová. Doplnila, že barvy obrazů svítí tak, jako by okolní svět vůbec barvy neměl. Součástí výstavy jsou i plastiky.

Výstava bude předčasně ukončena 4. května.

Výtvarná díla zaujmou i svými barvami. Foto: archiv galerie

Michal Machat se narodil 14. srpna 1963 v Praze. Malíř, sochař, sklářský výtvarník, grafik, ilustrátor, pedagog a příležitostný vydavatel po Střední odborné škole výtvarné Václava Hollara (1978–1982) vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, ateliér skla, profesoři S. Libenský, J. Svoboda a V. Kopecký (1984–1990).

Jako lektor působil na sklářské škole v Seattlu (1992), v letech 2000–2002 vedl oddělení hutního tvarování skla na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Je zastoupen ve sbírkách řady českých i světových galerií a muzeí. Od roku 1984 se zúčastnil sta skupinových výstav, od roku 1988 uspořádal na čtyřicet samostatných výstav.

 

Další zprávy z regionu