Výstava o včelách je nejen pro děti

Věděli jste, že včela dělnice žije v létě šest až osm týdnů a koncem ledna se rodí dlouhověké včely, které zvládnou i deset měsíců?  Tak právě to a ještě více se nyní dozvíte v Muzeu Třineckých železáren a města Třince.

Výstava nadchne děti i dospělé. Asi každý se na ni dozví něco nového o včelách. Foto: mr

Připravena je tam interaktivní výstava nazvaná Není včela jako včela. Nadchne návštěvníky bez ohledu na jejich věk.

Výstava je určena nejen dětem, ale i zvídavým dospělým. Všichni se na ní dozví spoustu zajímavostí o včelách i včelařích. Navíc se i pobaví a příjemně tak stráví čas třeba během rodinného výletu.

Do muzea na výstavu tak vyráží i děti ze základních i mateřských škol. Minulý týden ve čtvrtek mimo jiné přijely děti ze Svobodné lesní školky a školy Hrádeček. S chutí si prohlédly výstavu a pustily se do díla. Dostaly pracovní listy a s nadšením je začaly vyplňovat. Pak je pracovnice muzea testovala, jak moc dávaly pozor a co všechno se o včelách naučily.

„Já už třeba vím, že jedna včelka nasbírá strašně málo nektaru a brzo umře,“ poznamenal jeden z chlapců. Ostatní děti přiznaly, že mají med moc rády, a vyjmenovaly, kam všude ho maminka při vaření dává. „Do čaje nebo do dortu. Taky do jednoho koktejlu, který je moc dobrý,“ překvapila zase jedna z dívenek.

Na dětech bylo znát, že se jim interaktivní expozice hodně líbí a že si po její návštěvě budou medu a včelí práce daleko více vážit.

Interaktivní výstava popisuje život včely od vajíčka až po samotný „pokrm bohů“, jak říkali staří Egypťané medu. Návštěvníci díky ní zjistí, proč se říká: být pilný jako včelička. Včely totiž celý svůj život pracují, někdy až do úplného vyčerpání. Nalétají spoustu kilometrů a opylují nepřeberné množství rostlin.“

„Na těchto drobných stvořeních je přímo závislý náš život, a proto se také dozvíte, jak je možné včely chránit a že třeba Třinecké železárny na tom intenzivně v rámci ochrany životního prostředí pracují. Výstavu doplňuje hravý workshop pro děti všech věkových kategorií včetně zajímavých exponátů,“ doplnila vedoucí muzea Eva Zamarská s tím, že výstava potrvá do 30. září.

Další zprávy z regionu