Výstava plná hřibů a hub inspiruje

Každý, kdo miluje ten úžasný pocit, když v mechu na zemi najde krásný hřib, by si neměl nechat ujít výstavu Mykokosmos. Najde ji v Muzeu Třineckých železáren a města Třince.

Přivoňte si, takhle voní lišky. Foto: mr

Výstavu připravilo muzeum ve spolupráci s Ornitologickou stanicí Muzea Komenského v Přerově. Potrvá až do 9. dubna. „Návštěvníci se na ní mohou dozvědět základní informace z mykologie a seznámit se s množstvím rozličných druhů hub. Nejznámější je dělení podle jedlosti na jedlé, nejedlé a jedovaté, což zajímá český národ houbařů nejvíce,“ vysvětlila vedoucí třineckého muzea Eva Zamarská.

Zájemci si na výstavě mohou přečíst zajímavosti ze světa mykologie, ale také si přičichnout k sušeným houbám a podívat se, jak dále lze houby uchovávat.

Smyslem výstavy je kromě předvedení rozmanitosti ukázat také méně známé druhy, například houby jarní, dřevokazné a jinak škodlivé, parazitické nebo naopak léčivé. Vystaveno je kolem 100 modelů hub mykologa Jiřího Polčáka.

„Z hlediska ochrany přírody není mezi veřejností houbám věnována taková pozornost jako říši rostlin nebo živočichů, proto výstava seznamuje také s druhy ohroženými a vzácnými, zákonem chráněnými a s příčinami jejich úbytku,“ pokračovala vedoucí muzea s tím, že mezi houbami najdeme také druhy nepůvodní, zavlečené nebo naopak zdánlivě se již nevyskytující, jejichž objevení je snem každého mykologa. Návštěvníci se tedy mohou těšit i na nově objevené druhy pro přírodu České republiky.

Výstava vyvrací i různé mýty, třeba, že je muchomůrka červená jedovatá. Foto: mr

Součástí výstavy bude i přednáška pro širokou veřejnost nazvaná Každý z nás může být houbařem. Bude se konat v neděli 29. března od 15 do 17 hodin. Do světa hub zavede návštěvníky Jiří Polčák. Zájemci o přednášku se musí v muzeu přihlásit nejpozději do středy 25. března.

Další zprávy z regionu