Výstava přibližuje bystřický folklor

Venkovní galerie Werk Muzea Třineckých železáren a města Třince láká milovníky tradic a folkloru na výstavu fotografií zachycující život souboru Bystrzyca i krásy různých krojů.

Výstava je venkovní. Lidé si ji mohou prohlédnout třeba během své procházky. Foto: mr

Klenoty folkloru Bystřice, tak se jmenuje výstava, kterou si lidé mohou prohlédnout ve venkovní galerii Werk. Vznikla u příležitosti oslav 35. výročí souboru Bystrzyca, který je známý svým obsáhlým tanečním repertoárem. Autorem snímků je fotograf Michal Vybraněc.

Fotografie nabízí pestrou paletu krojů z různých folklorních oblastí v scenérii malebných Beskyd. „Na snímcích tak kromě našich horalských lidových krojů mohou návštěvníci obdivovat krásu valašských lidových, polských šlechtických krojů či odění tanečníků z období Varšavského knížectví a polských folklorních regionů z oblastí Żywiec a Rzeszów,“ popsala vedoucí souboru Renata Poloková.

Pokračovala, že dále se na fotografiích prezentují kroje regionu východního Slovenska, konkrétně obcí Zámutov a Parchovany a v neposlední řadě i myjavské kroje typické pro západní část Slovenska.

„Perličkou je stylizované odění z historického území Sedmihradska. Na fotografiích se představuje vícero generací, od zakladatelů až po aktuální členy souboru. Výstava se tak nese v duchu mezigenerační spolupráce a zachování kontinuity folklorní činnosti v Bystřici,“ doplnila vedoucí souboru.

Další zprávy z regionu