Výstava připomíná Třinecké dny umění

Muzeum Třineckých železáren a města Třince se ve čtvrtek otevřelo veřejnosti. Lidé si mohou prohlédnout novou výstavu nazvanou Vzpomínky na Třinecké dny umění. Je tomu totiž 20 let, kdy se konaly poprvé.

Lidé si mohou na výstavě prohlédnout obrazy i sochy ze sympozia. Foto: mr

Návštěvníci si na výstavě mohou prohlédnout nejen plastiky a obrazy, které v rámci Třineckých dnů umění vznikaly, ale především si přečíst o samotném unikátním projektu. O jeho vzniku i autorech, kteří se na něm podíleli.

„Kvůli vládním opatřením jsme bohužel nemohli výstavu uvést vernisáží, jak by si zasloužila. Potrvá ale až do 25. dubna, proto plánujeme větší derniéru, na kterou by už snad mohli přijít nejen výtvarníci, ale i sponzoři a samozřejmě návštěvníci,“ podotkl Jan Ferenc, který před 20 lety ještě coby ředitel nemocnice Třinecké dny umění zakládal.

Důvodem, proč se začaly konat, bylo zkulturnit park za nemocnicí. Vytvořit zde místo, ve kterém by se střetávala tváří v tvář síla přírody s tvůrčí činností. Vybudovat pro pacienty příjemné zázemí a také je seznamovat s uměním. Do galerie v přírodě velmi rádi chodili pacienti psychiatrického oddělení a někteří z nich tam dokonce namalovali obrazy, které pak vystavili na závěrečné vernisáži.

Zpočátku se konala tři sympozia ročně. Bylo to ale příliš finančně náročné, proto se jejich počet smrsknul na jedno ročně. „Nakonec se konalo celkem 13 sympozií, do kterých se zapojilo na 136 výtvarníků z České, Slovenské i Polské republiky,“ upřesnil Jan Ferenc.

Během těchto ročníků vzniklo 74 soch a desítky obrazů, které většinou zdobí interiéry nemocnice.

Další zprávy z regionu