Výstava připomíná výročí sympozií

Vzpomínku na sympozium sochařů a malířů v rámci Třineckých dnů umění přináší Muzeum Třineckých železáren a města Třince. Uspořádalo výstavu několika bývalých účastníků akce a přineslo svědectví o tom, co před 25 lety v hutnické metropoli vzniklo.

Bývalí účastníci sympozia nyní vystavují svou tvorbu v muzeu. Foto: mr

V letošním roce uplyne 25 let od zahájení přípravy prvního sympozia výtvarníků v rámci Třineckých dnů umění a 15 let od ukončení největšího projektu umění v Třinci. Od roku 2000 do roku 2009 připravila Nemocnice Třinec 13 sympozií, z toho 10 jarních pro sochaře a tři podzimní pro malíře. Tvůrčích sympozií se zúčastnilo dohromady 56 malířů a 80 sochařů od nás, ze Slovenska a Polska. „A protože muzeum se od samotných počátků do příprav sympozií zapojilo, rozhodli jsme se výstavu i s vernisáží uspořádat u nás,“ podotkla s úsměvem vedoucí muzea Eva Zamarská.

V pátek tak začala v Galerii Na schodech a v Malé výstavní síni výstava bývalých účastníků sympozií. Svou tvorbu představují tři malíři a tři sochaři ze tří států, malíři Joanna Banek z Polska, Jana Jurášková z Česka, Dušan Sekela ze Slovenska a sochaři Rastislav Biarinec ze Slovenska, Roman Wenzel z Česka a Jan Wojdyło z Polska. Všichni dorazili na páteční vernisáž. Shodli se na tom, že na Třinecké dny umění dodnes s láskou vzpomínají. „Byla to úžasná série společného tvoření, na jakou se nezapomíná,“ řekli.

Myšlenka na pořádání Třineckých dnů umění v Nemocnici Třinec se zrodila v roce 1999. Místem se stal rozlehlý nemocniční park, který měl pro pacienty i návštěvníky vytvořit příjemné zázemí.

„Zajímavostí je, že jsme na tuto akci nikdy nepoužili finance z rozpočtu nemocnice. Pokaždé se nám podařilo získat peníze od sponzorů. Díky tomu nám zde vznikla galerie pod širým nebem, která nemá obdoby,“ podotkl bývalý ředitel nemocnice Jan Ferenc.

Při organizování sympozií měla nemocnice obrovskou výhodu, jelikož vlastnila zrekonstruované rekreační zařízení v Tyře. Zde byli účastníci sympozií každoročně ubytováni. V překrásné scenérii uprostřed Beskyd čerpali inspiraci a tvořili svá díla z různých materiálů.

Nemocnice Třinec tak postupně vytvořila Galerii v přírodě jak pro pacienty, tak pro občany a návštěvníky města. Třinec tím získal jedinečnou uměleckou sbírku soch v rámci regionu. Je to také jediná galerie v českých nemocnicích, která byla zapsána do knihy rekordů.

Další zprávy z regionu