Výstava rozesměje sportovní fandy

Že sport nemůže být veselý a vtipný? Omyl. Toto tvrzení vyvrací venkovní galerie Werk u Muzea Třineckých železáren a města Třince. Karikatury ze světa fotbalu, hokeje, zápasu nebo třeba atletiky zde vystavuje Mirek Tapír Vostrý.

Sportovní karikatury pobaví nejednoho fanouška. Foto: autor

Návštěvníci si mohou zdarma prohlédnout sportovní výkony očima karikaturisty. Pobaví je autorův pohled na to, co všechno se může během podávání nejlepších výkonů sportovcům stát.

Mirek Tapír Vostrý se narodil v České Lípě v roce 1974 a kreslení se věnuje od útlého dětství. Postupem času se rozhodl své kresby publikovat veřejně. Jeho vzorem byl Jiří Winter Neprakta, který mu předal důležité rady týkající se kreseb. První kreslený vtip mu vyšel v roce 1998, od té doby se kresby objevovaly pravidelně v mnoha periodikách a na internetu.

V letech 2004, 2005, 2006, 2008, 2012 a 2014 vytvořil české rekordy v kreslení vtipů. Všechny tyto rekordy jsou zapsány do České knihy rekordů. Odborníci od samého začátku tvrdili, že styl kreslení Mirka Vostrého se nejvíce hodí pro děti, a tak se dětem začal věnovat naplno, což nakonec úplně změnilo jeho styl kresby a směr, kudy se umělecky ubírá.

Mirek Vostrý je spoluzakladatelem a předseda Klubu kreslířů a humoristů a šéfredaktor humoristického časopisu Tapír. Nyní ho najdete v Chebu, kde kromě výtvarničení pořádá i kulturní akce, 12 let pořádal dětský festival Pohádková zahrada a v současnosti je spolupořadatelem Mezinárodního festivalu kresleného humoru ve Františkových Lázních.

Výstava v zahradě třineckého muzea bude k vidění až do 10. května.

Další zprávy z regionu