Výstava v Dřevěnce je dílem snažení otce a dcery

Nevšední a unikátní fotografie Antona Svrčka, pořízené přes dírkovou komoru, doplněné působivými snímky hmyzu jeho dcery Evy tvoří výstavu s názvem Z lesů, luk a hor. Nyní ji lze navštívit v Dřevěnce v Mostech u Jablunkova.

Začínající fotografka zabodovala v celostátní soutěži. Foto: ba

Pořadatel výstavy, kterým je Gotic, tentokrát vsadil na dvojici fotografů z Karviné – otce a dceru, která už spolu vystavovala. „Na mých fotografiích, z nichž většina je ze Šumavy anebo z Karviné od Olše a poblíž šikmého kostela, převládá hmyz. Na dalších snímcích jsou pavouci, žába a ještěrka. Nejzajímavější je série osmi fotografií zachycujících vývoj kněžice trávozelené od nakladení vajíček až po vylíhnutí,“ přiblížila své digitální fotografie Eva Svrčková.

Přestože studentka prvního ročníku karvinského gymnázia, která se zaměřuje především na přírodu, fotí pouhé tři roky, už má na svém kontě velký úspěch. V celostátní soutěži Czech Nature Photo získal třetí místo mezi juniory a staršími žáky její snímek křižáka pruhovaného.

Druhou část výstavy v Dřevěnce tvoří jedinečné černobílé snímky jejího otce Antona Svrčka. Pořídil je dírkovou komorou neboli camerou obscurou. Jedná se o jednoduché optické zobrazovací zařízení ve tvaru uzavřené skříňky či prostoru, v jehož jedné stěně je malý otvor, který na protilehlé stěně vytváří obraz vnějšího prostoru na základě přímočarého šíření světla.

„Focení na dírkovou komoru se věnuji už deset let. Vyrobil jsem si svůj jednoduchý přístroj, který používám celou dobu. Fotí se na delší čas, moje snímky charakterizuje pohybová neostrost, některé objekty na fotkách jsou rozmazané,“ vysvětlil Anton Svrček. Na výstavě, která potrvá do půlky března, jsou k vidění jeho fotografie beskydské krajiny.

Další zprávy z regionu