Výstava v ulicích Třince oživila město

Lidé z Třince mohou obdivovat umění, aniž by dorazili do galerie či muzea. Několik autobusových zastávek se totiž přeměnilo ve výstavní plochy, na kterých jsou k vidění fotografie Dariny Kubikové a Tanasise.

Autobusová zastávka nebo galerie? Možná obojí. Foto: Galerie města Třince

Výstava z cyklu Zastavení u umění nese název Enviromentální žal a Galerie města Třince v čele s kurátorkou Katarínou Klusovou tím reaguje na aktuální klimatické změny. „V různých momentech historie byly prožívané různé druhy žalu související se stavem společnosti nebo světa. Způsobovaly jej války, mor, ekonomické krize. Environmentální žal je velmi specifický, a to především vzhledem k aktuálním klimatickým změnám,“ vysvětlila kurátorka. Podle ní je to ale zároveň výzva pro umělce, kteří tento fenomén zpracovávají, protože to není vůbec jednoduché uchopit. „Jsem moc ráda, že se toho ujali Darina Kubiková a Tanasis, kteří jsou výborní fotografové a dokáží pomocí fotografie vyjádřit i něco tak niterného, jako je žal nebo smutek,“ upozornila.

Zastavení u umění je cyklus, který už tradičně oživuje třinecký veřejný prostor. První výstavu mohli lidé vidět před třemi lety, kdy byl vystavujícím umělcem fotograf Jan Kufa Kičeřok. V loňském roce ho vystřídala ilustrátorka Dorota Branna. Cyklus je určen především místním umělcům nebo těm, kteří pocházejí z Třinecka, případně k našemu regionu mají blízko. Výjimkou tedy nejsou fotografové Darina Kubiková a Tanasis, kteří jsou zakladateli třineckého Atelieru 551.

Galerie města Třince připravila ještě jednu akci. Od 27. února je ve výstavním prostoru v Trisii k vidění výstava malíře Jana Vytisky s názvem Nakonec budou plakat všichni.

Další zprávy z regionu