Výstava vypráví příběh z minulosti

Galerie města Třince zahájila výstavu Joanny Imielské nazvanou Paměť kamene. Je plná vzpomínek na dobu dávno minulou, kdy svět byl teprve v plenkách a o lidech nebylo ani ponětí. Je úzce spjata s Třincem.

Joanna Imielska si přijela nainstalovat svou výstavu do Třince. Foto: mr

Až do 3. června si zájemci budou moci prohlédnout v prostorách Trisie výstavu Joanny Imielské. „Tentokrát se jedná o grafiku a malbu,“ podotkla kurátorka muzea Katarína Klusová.

„Námět výstavy Paměť kamene se zrodil v srpnu 2021, kdy jsem poprvé navštívila Třinec. V kulturním domě Trisia jsem náhodou potkala ženu, zaměstnankyni, která mi ukázala podivuhodné zkameněliny. Jakmile jsem je spatřila, byla jsem si jista, že toto bude příběh, který chci vyprávět. Příběh, který dokonale zapadá do mých dosavadních úvah o čase. Tentokrát se ale vracím do minulosti tak vzdálené, že je až těžko představitelná,“ vypověděla autorka.

Výstava je věnována městu Třinci, komponována je jako její subjektivní průvodce městem.

„Vyprávím o věcech, které se udály v době čtyři sta milionů let před rokem 2022. Vybízím k procházkám po Třinci a k objevování jeho nejstarších památek,“ poukázala také Joanna Imielska.

Jak dále řekla, víme, že první písemná zmínka o tomto místě pochází z roku 1461, kdy byla založena vesnice Třinec, víme, že 11. prosince 1930 byl dekretem vlády Československé republiky Třinec povýšen na město, ale zdali víme, že nejstarší stopy Třince jsou staré ne stovky, ale miliony let?

„Tyto historické památky se nacházejí v kulturním domě Trisia, jehož podlaha je vyložena přírodním kamenem, který vznikal před miliony let, v dávných obdobích dějin Země, kdy okolí Třince připomínalo pobřeží Austrálie, Kalifornie a Palestiny. Tento kámen je bronzově hnědý a šedý vápenec, ve kterém bývá snadné najít fosilie, zbytky mořských živočichů z doby od devonu do konce křídy, tedy přibližně z období před 400 miliony let,“ doplnila.

K objevení památek z dob dávno minulých, ukrytých v kamenné podlaze, stačí strávit několik minut v Trisii. Kameny lze vidět ve vzdálenosti několika desítek metrů od vstupu.

Další zprávy z regionu