Výstavba parkovacího domu je na spadnutí

Obyvatelé sídliště Sosna jistě uvítají nová parkovací místa. Město začne už koncem března s výstavbou objektu, ve kterém vznikne 82 krytých parkovacích stání. Dům pro auta přijde na více než 60 milionů korun. Hotový by měl být koncem listopadu.

Parkovací dům. Foto: studie

Včera podepsali zástupci vedení města Třince smlouvu se zhotovitelem stavby.

„Vítězná firma vzešla z výběrového řízení. To jsme museli opakovat. V průběhu roku 2021 se například zvýšily ceny stavebních materiálů a služeb natolik, že tehdejší vítězná firma nebyla schopna dostát svým závazkům,“ připomenul náměstek primátorky Ivo Kaleta.

V souvislosti s výstavbou čeká obyvatele městské části Sosna několik dopravních omezení, která začnou platit již od 22. března, kdy zhotovitel převezme staveniště.

„Našli jsme náhrady za parkovací místa, která jsou nyní na místě budoucího staveniště a po dobu výstavby nebudou moci být logicky využívána. Stejně jako v případě výstavby opěrné stěny pro budoucí výstavbu parkovacího domu bude možné dočasně parkovat za Domovem Sosna, a to ve stejném režimu, na jaký jsou již lidé zvyklí. Zde by tak mělo vzniknout 20 parkovacích stání,“ přiblížil Ivo Kaleta.

Dodal, že stání u domova pro seniory bude umožněno v době od 16.30 až do 5.15 hodin, neomezeně pak o svátcích a víkendech. Mimo stanovenou dobu mohou parkovací místa užívat pouze vozidla s povolením Sociálních služeb města Třince. Dalších 20 stání město zajistilo na asfaltové ploše za domovem pro seniory, na místě stávajícího sportovního hřiště STaRS.

Parkovací dům bude dvoupodlažní. V přízemí vznikne 28 parkovacích stání, z toho pět pro řidiče se zdravotním znevýhodněním. V dalších patrech je navrženo celkem 54 míst pro auta.

„Obracím se na obyvatele sídliště Sosna s prosbou o pochopení, vstřícnost a trpělivost po dobu výstavby parkovacího domu, která s sebou přinese dopravní komplikace a zvýšený stavební ruch. Po zprovoznění objektu se můžeme těšit na významné zkapacitnění stávající parkovací plochy, což přispěje k vyšší kvalitě života v této části města,“ dodala primátorka města Třince Věra Palkovská.

Výzvu k dlouhodobým pronájmům jednotlivých parkovacích stání město vydá v průběhu letních prázdnin. Termín zveřejní na svém webu i na sociálních sítích. Řidiči ji najdou i na stránkách Třineckého hutníku. Se zájemci město podepíše smlouvu o pronájmu.

Výstavba parkovacího domu je na Sosně jedinou možností, jak navýšit počet míst pro stání aut. V lokalitě totiž město nevlastní další pozemky.

Další zprávy z regionu