Výstavě v JACKI dominuje černá a bílá

Nová výstava je k vidění v Jablunkově. Expozici připravili Jablunkovské centrum kultury a informací (JACKI) a Myślenicka Grupa Fotograficzna mg Foto.

Výstava fotografií v JACKI. Foto: tm

Téma jablunkovské výstavy je dané: černá a bílá. „Návštěvníci tak uvidí pouze černobílé fotografie, které zde představuje 18 autorů,“ nastínila ředitelka JACKI Gabriela Niedoba. A jak nápad na výstavu vyvstal? „Jablunkovští piktorialisté Jiří Jurzykowski a Josef Frydrych se v loňském roce zúčastnili mezinárodního kurzu fotografií právě v polských Myślenicích. A tam slovo dalo slovo a nyní díky nim máme v Jablunkově výstavu,“ dodala ředitelka. Ač na fotografiích hraje prim jen černá a bílá barva, jinak se podle ředitelky jedná o pestrou expozici. Příchozí spatří nejen portréty, ale i krajiny či městská zátiší. „Na mě osobně výstava udělala dojem. Měla jsem pocit, že autoři se dívají okem a fotografují srdcem,“ řekla Niedoba.

Počátky Myślenicke Grupu Fotograficzne se datují k roku 2005, kdy se začala scházet skupina nadšených fotografů. O tři roky později vzniklo jejich sdružení Myślenicka Grupa Fotograficzna, ve které je na 30 členů všech věkových kategorií. Vystavují nejen v Polsku ale i v zahraničí – Maďarsku, Itálii, Velké Británii a dalších zemích. Expozice fotografií je v JACKI k vidění do konce dubna.

Další zprávy z regionu