Výstavy odhalují kouzlo Ostravy a Medžugorie

Dvě výstavy jsou k vidění v Dřevěnce na Fojtství v Mostech u Jablunkova. Lidé si mohou prohlédnout snímky Ostravy, jejichž autorem je Stanislav Drozd, a fotografie z Medžugorie, které pořídil Miroslav Lipowski.

Miroslava Lipowského inspirovala pouť do Medžugorie. Foto: ba

Místní rodák Miroslav Lipowski, který je členem jablunkovského fotoklubu, vystavoval u nás i v mnoha evropských zemích. Zaměřuje se především na přírodu, architekturu a dokument. Jeho výstava s názvem Víra a pokora přibližuje Medžugorii – známé poutní místo v Bosně a Hercegovině. „Všiml jsem si, že lidé v Medžugorii jsou nezvykle klidní, upřímní a pokorní. Snažil jsem se zachycovat jejich pocity. Při focení jsem se cítil, jako kdyby mi bylo o třicet let méně,“ svěřil se Miroslav Lipowski.

Stanislav Drozd z Ostravy se soustředí především na krajinu a její detaily, reportážní portrét a dokument. Výstava s názvem Ostrava fotografická představuje jeho industriální tvorbu. Jeho snímky vycházejí ze speciálních technik z období klasické fotografie zpracované fotochemickou cestou. „Já už mám tolik let, že si mohu dělat se snímky, co chci,“ pousmál se protřelý fotograf.

Slavnostní vernisáž obou výstav, které připravil Gotic, se uskutečnila minulý čtvrtek. Návštěvníci si obě expozice mohou v klidu prohlédnout až do 19. listopadu, kdy výstavy končí.

Další zprávy z regionu