Výzva všem pivařům může pomoci třineckému mobilnímu hospici

Třinecká organizace Medica vymyslela zajímavý projekt, díky kterému by mohla získat tolik potřebné finance na své vybavení. Přichází s výzvou, která je určena milovníkům piva. A těch je na Třinecku i Jablunkovsku bezpočet.

Foto: Pavel Zubek

Medica provozuje v našem regionu mobilní hospic. Jedná se o zařízení, které pečuje o lidi v terminálním stádiu nemoci přímo v místě jejich bydliště. V budoucnu ho tak může potřebovat kdokoliv z nás. „Půjčujeme nemocným i různou přístrojovou techniku. Našim pacientům navíc zdarma. Je to pro ně i jejich rodiny obrovská pomoc,“ upřesnila zakladatelka Mediky Libuše Koppová.

Péče o těžce nemocné je nákladná a prostředky na ni se shání velice těžce. „Přemýšlely jsme s kolegyněmi nad formou možné pomoci. Je nám jasné, že ideální je forma trvalého příkazu, ve kterém lidé přispívají pravidelně, byť malou částkou. Stovka se může někomu jevit jako vysoká. A v tom mě napadlo, že by to mohla být třeba částka, kterou lidé běžně utratí za pivo (za jedno pivo),“ pokračovala Libuše Koppová. A tak vznikla výzva – dneska si odpustím jedno pivo a ušetřenou částku věnuji mobilnímu hospici. „Protože jedno pivo v měsíci si může odříct opravdu každý. Anebo si ho dá a peníze přesto pošle,“ usmála se.

Libuše Koppová si udělala i malý průzkum mezi pracovníky Třineckých železáren. Zjistila, že se mnohým pivařům nápad docela zamlouvá a dostala i pár příslibů, že se do akce určitě zapojí. „Pokud se to podaří a lidé se skutečně stanou pravidelnými dárci, použijeme peníze nejen na zakoupení další přístrojové techniky, ale i na její údržbu. A také na benzín pro naše sestřičky, které za pacienty dojíždí do jejich domovů,“ upřesnila Libuše Koppová.

Další zprávy z regionu