Z děl výtvarnice Anny Buré vyzařuje pohoda a klid

Na výstavu Anny Buré zve Muzeum Třineckých železáren a města Třince. Pohled na obrazy návštěvníky doslova pohladí. Vidět je ale mohou už jen do 13. ledna, kdy výstava končí.

Návštěvnice si prohlíží obrazy Anny Buré. Foto: mr

Výtvarnice Anna Burá byla členkou výtvarného klubu při tehdejším Domu kultury v Třinci od roku 1979. Lidovou konzervatoř v Ostravě, obor malba, absolvovala v letech 1981–1984, tehdy se zúčastnila kolektivní výstavy v Divadle hudby v Ostravě. Průběžně vystavovala v KD v Třinci, v galeriích, ve Frýdku-Místku, Bystřici, v Mostech u Jablunkova a účastnila se i několika kolektivních výstav. O její tvorbu je stále zájem.

Výtvarnice o sobě tvrdí, že dává přednost realitě a obklopuje se přírodou, kterou respektuje. A také to, že ji láká způsob vyjadřování v případech, kdy nejde obraz spojit s formou a proporcemi. Kopírovat přírodu tak úplně nechce, ráda by do obrazu dala jiný rozměr. Netouží, aby obrázek byl přesnou kopií přírody, scenérie, ráda by vystihla hravost se světlem a stínem.

„Velice ráda maluje zátiší – květiny. Tvoří a zkouší taky něco nového, pro ni zajímavého. Když se jí to podaří, je moc šťastná. U zátiší se pouští vždy do detailů, a to ji moc neuspokojuje. Preferuje větší plátna a rozměr, kde se může rozmáchnout. Toto je onen pomyslný hnací motor autorčiny tvorby, kterou na ni neustále budeme obdivovat a ctít,“ upřesnila vedoucí třineckého muzea Eva Zamarská a zdůraznila, že tuto výstavu je možné navštívit už jen do 13. ledna.

Další zprávy z regionu