Z tankodromu cesta

Povrch tak rovný, že by se za něj nemusela stydět ani in-line dráha, má po osmimilionové rekonstrukci místní komunikace z Komorní Lhotky na Horní Tošanovice.

Jízda na kole či koloběžce jedna radost. Foto: AB

Stav cesty byl žalostný, vozovka samá trhlina, výtluky, nerovnosti. Do rekonstrukce úseku dlouhého 1,4 kilometru se Komorní Lhotka pustila v dubnu. Oproti původním předpokladům však byla obnova cesty vzhledem ke skutečnostem, které vyvstaly až během prací, náročnější.
„Při deštích 13. května, kdy během pár hodin napršelo 70 mm srážek, se v jednom místě voda z cesty valila do zahrady rodinného domu. Museli jsme překlopit sklon komunikace do příkopu,“ přiblížil jednu z komplikací starosta Ivo Sztefek zastupitelům, když projednávali dodatek ke smlouvě se zhotovitelem týkající se změny ceny a termínu dokončení. A popsal i další vícepráce, které rekonstrukci zdražily a časově protáhly. „Podle stavu, v jakém cesta byla, se to dalo čekat,“ podotkl Pavel Kotek, předseda stavebního výboru, který změny doporučil ke schválení.

Cena rekonstrukce se z vysoutěžených 7,62 milionu korun zvedla na 8,15 milionu včetně DPH. „Pořád to ale je pod nabídkovou cenou firmy, která ve výběrovém řízení skončila druhá,“ poukázal místostarosta Jaroslav Szromek.

Motoristům, chodcům a cyklistům se zrekonstruovaná komunikace otevřela 24. července. „Ta cesta je super,“ okomentoval před zastupiteli Ivo Sztefek. Kromě nových vrstev se po celé bezmála jeden a půlkilometrové délce komunikace také její úzká místa dočkala rozšíření na 3,5 metru. Cestu lemují pročištěné příkopy.

„V úsecích, kde se nejvíce valila voda, jsme je vydláždili betonovými žlaby,“ pokračoval ve výčtu vylepšení starosta. A piráty silnic nově na dvou místech zpomalí asfaltové retardéry.

Další zprávy z regionu