Za energie a topení si lidé pořádně připlatí

Ceny energií letí nahoru a lidé musí sahat do kapsy mnohem hlouběji, než byli zvyklí. Aby černý scénář byl ještě černější, na trhu je nedostatek uhlí a koksu. Kdo čekal s nákupem na poslední chvíli, začíná být pěkně nervózní.

Uhelné sklady v Bocanovicích. Ilustrační foto: tm

„Zájem o uhlí byl v minulých týdnech oproti loňsku nadstandardní,“ konstatoval Christian Walach, provozní v bocanovických uhelných skladech rodinné firmy. Běžně zde mají v nabídce koks, dvě frakce černého uhlí, hnědý ekohrášek do automatických kotlů a hnědouhelné brikety z Německa. V současné době jsou v tamních uhelných skladech jen prázdné zásobníky. „Zdražování má na tento stav veliký vliv. Kromě hnědého uhlí šly oproti loňsku ceny až o 50 procent nahoru. I pro mě je to v dané chvíli vabank. Je risk koupit už objednané drahé uhlí, které následně nemusím prodat a bude mi tady hnít,“ obává se Walach.

Černé uhlí používá k vytápění domu pan Karel z Milíkova. „V posledních čtyřech letech kupujeme uhlí vždycky na jaře, kdy prodejci nabízejí slevy. Bereme čtyři tuny, za které zpravidla platíme něco kolem 20 tisíc korun. Tuna vycházela přibližně na 4800 korun. V příštím roce to bude jiné, počítáme s tím, že za vytápění uhlím zaplatíme více,“ řekl a prozradil, že občas si doma přitápějí krbovými kamny na dřevo.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu