Za odpady si občané připlatí

Za odpad budou od příštího roku platit občané Českého Těšína 900 korun. Je to o 360 korun více než doposud. Schválili to zastupitelé na svém posledním zasedání.

Českotěšínská radnice. Ilustrační foto: th

Podle zveřejněných čísel město v současné době doplácí na jednoho občana 625 korun. „Navýšením se dostaneme na úroveň okolních měst, jako je třeba Třinec. Ale například v Havířově částka za odpad na jednoho občana přesahuje jeden tisíc korun,“ předeslala Hana Petrušková, vedoucí finančního odboru radnice. Dodala, že město bude nově doplácet přes 30 procent na občana.

Následně začala téměř dvě hodiny trvající diskuze. Někteří zastupitelé si například posteskli, že občané namísto připravených kontejnerů odkládají odpad do košů rozmístěných po městě. Na přetřes přišly i malé černé skládky, které jsou ve městě k vidění. Řeč padla i na výměnu svozové firmy a zazněly i hlasy na odložení hlasování na jiný termín. „Lidi je potřeba naučit správně třídit, například prostřednictvím Těšínských listů. Každopádně by měli být o této problematice podrobně informováni, protože každé zdražení je bolestivé,“ zaznělo z pléna. Opozice se snažila navrhnout nižší částku, a to 750 korun.

Po téměř dvou hodinách nechal starosta Karel Kula hlasovat. Zastupitelé poměrem hlasů 14:12 schválili návrh navýšení ceny za odpad na 900 korun. Aktuální slevy u vybraných skupin občanů, například nad 80 let, budou platit nadále.

Další zprávy z regionu