Za rozkopaným Třincem stojí rychlý internet

Až 18,5 kilometru výkopů musí pracovníci v Třinci vykopat ručně, aby zde mohl být položen optický kabel. Díky tomu budou Třinečtí surfovat po internetu závratnou rychlostí už letos.

Spousta lidské dřiny. Výsledkem ale bude rychlé brouzdání. Foto: Pavel Zubek

Na ulici Slezská probíhají výkopy pro položení optické sítě. Občas jsou prokopány chodníky, a tak se lidem často chodí dost obtížně. Jak prozradili pracovníci firmy, která zde pracuje, musí se zde kopat ručně. „Bagrovat v inženýrských sítích není jednoduché, protože Třinec je kabeláží a různými sítěmi přímo prošpikován,“ potvrdili.

Kilometry kabelů nechává položit společnost 3nec NET. Cílem je zasíťovat lokality, kde žije více než osm tisíc rodin. Tyto domácnosti se díky tomu budou moci připojit na novou metropolitní optickou síť. „Bohužel i nás zbrzdila pandemie, kdy se protáhly schvalovací procesy a nemohly proběhnout schůze domovních samospráv, které žádáme o souhlas. V současné době probíhá v Třinci druhá etapa kabeláže,“ řekl Petr Bromek, vedoucí pobočky společnosti 3nec Net, která v současné době pokládá optické sítě i na sídlišti Terasa.

„Přechod z klasické služby na internet ze skleněných vláken je jako srovnání rekreačního běhu se sprintem nebo motoráčku s šinkanzenem. Na rozdíl od klasického připojení nemá výpadky, neseká se, film nebo rozsáhlejší data nestahujeme po mnoho hodin,“ přidal dobrou zprávu Bromek.

V této fázi společnost dotahuje optické kabely do společných prostor domů. V další fázi se začnou napojovat pomocí velmi tenkého optického vlákna individuálně i byty zájemců, kteří se rozhodnou si službu objednat.

Další zprávy z regionu