Za stromy a jejich stav nese odpovědnost vlastník

Na osobní automobil, který parkoval na ulici v Třinci, spadl před nedávnem strom. Značně jej poškodil. Na vině byl nejenom vítr, ale pravděpodobně i špatný stav dřeviny. Pozemek, na němž rostl, však nepatří městu, ale soukromé společnosti.

Padající větvě mohou v horším případě i zabíjet. Foto: město

„Nemůžeme ořezávat či kácet stromy, které nevlastníme, stejně jako člověk nemá právo si dle libosti ořezávat nebo kácet stromy na zahradě svého souseda. S vlastnictvím pozemků se však na druhé straně pojí povinnost starat se o stromy, které na pozemku rostou,“ poukázal mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar.

K takové situaci nyní ve městě došlo. Strom, který rostl na pozemcích soukromé firmy, se vyvrátil na auto a těžce ho poškodil. „Obrátili jsme se proto na vlastníka pozemku a popsali událost. Upozornili jsme, že naši pracovníci z odboru životního prostředí a zemědělství zjistili, že v blízkostí vyvrácené dřeviny jsou i další dřeviny s infekcí v kořenovém prostoru, u nichž lze předpokládat, že taktéž dojde k selhání jejich statické stability,“ pokračoval mluvčí.

Jak dále řekl, město společnost oslovilo už v roce 2005 s tím, že má zájem o odkup těchto pozemků, aby je mohlo zkultivovat, zatím ale bez úspěchu. „Stejnou nabídku jsme jim předložili i nyní,“ dodal Stanislav Cieslar. Upozornil, že podle zákona o ochraně přírody a krajiny je péče o dřeviny, zejména jejich ošetřování a udržování, povinností vlastníků.

„Občas dochází k selhání dřevin například vlivem nepříznivého počasí či napadením různými patogeny, jak tomu bylo v posledních dnech i v Třinci, proto by si měli vlastníci stromů své stromy pravidelně kontrolovat, případně si nechat poradit arboristy či jinými odborníky v oboru,“ doporučil.

Společnost, které patří dotyčné pozemky, na dotazy Hutníku neodpověděla.

Další zprávy z regionu