Za Vrščkem už o nové sousedy nestojí

Peticí proti změně územního plánu se na svém posledním zasedání zabývali zastupitelé v Mostech u Jablunkova. Podepsalo ji 21 občanů lokality za Vrščkem na Šancích. Obávají se, že by zde mohla vzniknout přístupová cesta k pozemku, na němž by mohlo vyrůst čtyři až šest nových domů.

Přístupová komunikace k pozemku by měla být oboustranně průjezdná. Foto: ba

Autorem petice, kterou místní doručili vedení obce, je Karel Válek. V petici se mimo jiné uvádí, že kvůli vysoké hladině spodní vody a svahovitému terénu, který by mohl být nestabilní, pozemek není vhodný pro stavbu rodinných domů (nachází se několik set metrů pod vojenským opevněním). Místní se rovněž obávají snížení kvality bydlení – světelného smogu, emisí z vytápění a nárůstu dopravy.

„Soukromý vlastník, který žádá o převedení pozemku na stavební parcel, je jen jeden. Trpět bude však 21 lidí bydlících okolo. Všichni si moc přejeme, aby ta nádherná louka zůstala loukou. S výstavbou nových rodinných domů nikdo nesouhlasí. Chceme tady mít klid, v noci tudy prochází lesní zvěř,“ argumentoval Karel Válek.

Nová přístupová cesta ke zmíněnému pozemku by podle Lukáše Szotkowského měla vést od autobusové zastávky Šance, Škola kolem bývalé prodejny potravin a pod autobusovou zastávkou Šance, Kaplička by se znovu napojila na silnici ve směru na konečnou.

„Nelíbí se mi navržený projekt, podle kterého by přístupová komunikace k pozemku měla vést kolem mého domu a měla by být oboustranně průjezdná. Dle mého názoru by mohla vést pouze z druhé strany, od hlavní silnice. Majitelé nových domů by se mohli napojit na veškeré inženýrské sítě, které vedou podél hlavní cesty,“ navrhl Lukáš Szotkowski, který taktéž petici podepsal.

Zastupitelé ji vzali na vědomí. „Jedná se o soukromé pozemky a je jen na jejich vlastníkovi, jak s nimi naloží, tudíž obec do této věci nemůže nijak zasáhnout. Předkladatel petice obdrží informace o možnosti uplatnění všech námitek a připomínek ke změně územního plánu v rámci veřejného projednání,“ řekla starostka Mostů u Jablunkova Zuzana Sikorová.

Další zprávy z regionu