Zábava, nebo klid? Obec se snaží o kompromis

Na jedné straně stojí lidé, kteří se chtějí v létě bavit. Na straně druhé jsou zase ti, kteří ocení klidný večer a možnost se vyspat. Vedení Hrádku tak muselo vybalancovat, aby byly obě strany spokojené.

Areál Girov je určený spíše pro klidný oddych a pozorování přírody. Foto: obec

Na posledním zasedání zastupitelů Hrádku byla jedním z témat vyhláška o rušení nočního klidu. Místní provozovatel letních zábav a diskoték požádal obec, aby obdržel šest výjimek a mohl uspořádat akce pro veřejnost, na nichž by se návštěvníci mohli bavit déle než jen do 22 hodin.

Zastupitelé často argumentovali, že hudba ruší tamní obyvatele, na druhou stranu ale také připustili, že se mládež, a nejen ona, chce bavit a není úplně dobré jí vše zamezit. „Nakonec z toho vzešel kompromis a schválili jsme tři výjimky z šesti. Musíme myslet na naše občany, aby to pro ně nebylo obtěžující,“ podotkl starosta Robert Borski.

Provozovatel akcí v areálu Belko Martin Brudný podotkl, že je rád za každou schválenou akci. „Popravdě jsme se báli, že nám nepovolí ani jednu. Na druhou stranu je mi ale líto těch zamítnutých,“ připustil. Pokračoval, že za poslední dobu neměl pocit, že by zábava někoho rušila.

„Přišel si stěžovat jeden člověk, takže z toho usuzuji, že to až tak zlé nebylo. Po covidových omezeních se mnozí chtějí zase bavit a je škoda, že tomu někdo brání,“ povzdechl si. Věří, že příští rok bude moci uspořádat větší počet diskoték a že vše proběhne v poklidu a pohodě.

Výletiště jen pro místní
Dalším místem, kam se obyvatelé Hrádku a širokého okolí chodí bavit a pořádají si tam rodinné akce, je areál Girov. Až do nynějška si jej mohl pronajmout každý, nyní už to ale může udělat jen člověk s trvalým pobytem v Hrádku. „Už těch akcí začalo být moc. Přece jen jde o lužní les, kde žijí chráněná zvířata, a tak je některá extrémně náročné aktivity lidí ruší,“ vysvětloval starosta. Výjimky jsou letitá akce Mundial a Den pro muže. Poslední kapkou k tomuto rozhodnutí pak byl jeho zážitek z minulého týdne. „Konala se tam nějaká oslava narozenin a v noci jsem dostal echo, že odtamtud jde velký hluk. Nejprve jsem se dovolal samotnému oslavenci, ale byl vulgární, proto jsem vyrazil na místo,“ popisoval Borski.

Když dojel do areálu, chování slavících nebylo o moc lepší. „Poměrně vulgárně mě uráželi, komunikace s nimi byla velice obtížná, a když začali být i agresivní, byl jsem nucen zavolat policii, která situaci uklidnila,“ pokračoval. A protože si už i dříve všiml, že problémy na Girově dělají hlavně přespolní, rozhodl se, že jej obec bude pronajímat jen místním.

„To samozřejmě neznamená, že si tam turisté nemohou přijít a opéct si třeba párek. To mohou, jen si ale musí přinést vlastní dřevo, protože to je v tamním lese zakázané sbírat,“ upozornil Borski.

Areál Girov je zaměřen na přírodu a její pozorování. Nesmí se do něj vjíždět auty, stanovat tam a chovat se hlučně

Další zprávy z regionu