Začal soud s mladíky, kteří zapálili kostel v Gutech

U soudu se dnes potkali tři mladíci, kteří mají na svědomí dřevěný kostel v Gutech. Jednání je vedeno za zavřenými dveřmi, protože jeden z nich byl v době zločinu mladistvý. A proč kostel zapálili? Prý z hecu.

Obžalovaný Jan Bortel dorazil k soudu o holi. Foto: mr

V pondělí ráno na místo nejprve dorazil stíhaný devatenáctiletý Jan Bortel, který přišel o berlích. Na otázky přítomných novinářů nereagoval a jeho právní zástupce všechny žádal, aby jej nechali i s ohledem na zdravotní stav na pokoji s tím, že se vyjadřovat nebude.

Následně přišel k soudu Jakub Hurník. Ten měl v případu sehrát roli řidiče a ani on neřekl novinářům ani slovo. „Tento obžalovaný se po činu sám přihlásil na policii. Tvrdí, že o úmyslu dvou dalších nevěděl a že je pouze dovezl na místo činu. Proto se rozhodl sám vše ohlásit. Jak to ale bylo ve skutečnosti, bude nyní řešit soud,“ uvedl tiskový mluvčí Krajského soudu v Ostravě Jiří Barč.

Jako posledního přivedla vězeňská služba z vazební věznice obviněného, který byl v době činu mladistvý. Podobně jako dva kamarádi se rovněž k případu nijak nevyjádřil.

Státní zástupce Josef Šuhaj vysvětlil, jak na tom dva obžalovaní, kteří se policii ke skutku doznali, vlastně jsou. „Motivace zatím není zcela jasná. Mladistvý měl na druhý den slavit osmnácté narozeniny, ale údajně to s případem nesouviselo. Snad šlo pouze o jakési mladické hecování,“ pokrčil rameny žalobce. Jak dále řekl, podle posudku mladistvý žhář má jakousi zálibu v plamenech, ale o patologickou poruchu nejde. „Přesto to byl právě on, kdo kostel zapálil. Druhý zase inklinuje k extremismu. Není však členem žádné skupiny,“ dodal Josef Šuhaj.

Soud bude probíhat několik dnů. Na pátek je sice naplánováno vynesení rozsudku, ale podle slov Jiřího Barče je málo pravděpodobné, že se to stihne. „Všichni tři jsou obviněni z obecného ohrožení, za což jsou tresty ve výši osmi až patnácti let vězení. Pouze tomu, který byl v době založení požáru nezletilý, hrozí sazba od jednoho do pěti let,“ doplnil Jiří Barč.

Více se dočtete ve středu v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu