Začala stavba kostelíku, ale ne v Gutech, nýbrž na Valašsku

Výstavbě kostela v Gutech stále brání chybějící razítko od hasičů. Biskupství se proto rozhodlo začít stavět, byť někde jinde a poněkud komplikovaně. Podle plánů z jara už nyní měla na místě vyrůstat hrubá stavba. To se ale neděje.

Stavba kostela probíhá nyní na Valašsku. Foto: biskupství

Na místě vyhořelého kostelíku v Gutech se stále nepracuje. Biskupství ostravsko-opavské totiž nemá kladné stanovisko Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Bez něj stavět nemůže. „Současně s podáním žádosti o vydání nového stanoviska hasičů se ale rozbíhají přípravné práce na opracování dřeva připraveného na stavbu,“ překvapil tiskový mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Vzhledem k tomu, že dřevo pro stavbu kostela je již delší dobu zajištěno a zčásti opracováno, je potřeba s ním dále pracovat. „Proto jsme se rozhodli k opracování dřeva v místě sídla dodavatele stavby v Hošťálkové. Jednotlivé trámy jsou upravovány do potřebné podoby a kostel zčásti vzniká přímo na místě. Po úpravě jednotlivých prvků stavby budou konstrukce opět rozebrány a vhodně uloženy. Stavba tak v Gutech bude probíhat podstatně rychleji,“ popsal postup Siuda.

Vedoucí stavebního oddělení biskupství Václav Kotásek v tuto chvíli nechce spekulovat, kdy by se mohlo začít stavět přímo v Gutech. „Pokud získáme kladné vyjádření hasičů a hned nato stavební povolení, teoreticky bychom mohli začít v listopadu,“ pokrčil rameny.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela potvrdil, že již mají na stole novou žádost od biskupství. „Budeme se jí intenzivně zabývat, abychom vydali své stanovisko co nejdříve,“ řekl.

Kromě přípravy dřevěných konstrukcí kostela probíhá i výroba nových zvonů pro kostel. Do zvonice budou osazeny celkem čtyři zvony. Vyrábí je polská zvonařská firma Felzyński, která již dodávala dva zvony pro původní kostel v Gutech.

Další zprávy z regionu