Žáci dostali užitečné dárky do dílen

Na konci školního roku se žáci Střední odborné školy Třineckých železáren těšili nejen na nadcházející prázdniny, ale i z dárků, které jim přinesli zástupci firmy Hilti. Všechny je budou používat v dalších letech jako učební pomůcky. Škola díky tomu ušetřila statisíce korun.

Až se v září vrátí do školy, budou s tím vším pracovat. Foto: mr

AKU nářadí, stroje na lisování potrubí pro instalatéry, drážkovací vozík, drážkovačka pro elektrikáře, šroubováky, brusky. Nejen to dostali darem žáci na konci školního roku. Nástroje sice nejsou nové, ale pro výuku ještě skvěle poslouží.

„Naše společnost zapůjčuje firmám v rámci operativního leasingu různé stroje. Když je pak vrací, asi osmdesát procent z nich je zničeno a určeno k likvidaci. Ten zbytek se ale dá ještě použít. Před několika lety jsme se rozhodli, že takovéto stroje věnujeme školám, které je mohou ještě několik let používat k výuce,“ vysvětlil regionální obchodní ředitel pro průmysl Karel Javorek.

Letos tak přišla řada na Střední odbornou školu Třineckých železáren. „Máme s Třineckými železárnami velmi dobré vztahy, proto jsme letos vybrali právě tuto školu. Věřím, že žákům tento dárek pomůže a naučí se s přístroji dobře pracovat. Jejich budoucí zaměstnavatelé to jistě ocení, což je také náš cíl,“ vysvětlil Karel Javorek. Upřesnil, že hodnota daru je přibližně 800 tisíc korun.

„V rámci projektu je i technické poradenství. Takže naši lidé sem dojedou a učitelům zodpoví veškeré případné dotazy týkající se obsluhy strojů i jejich údržby,“ dodal Karel Javorek.

„Jsme škola, která má spoustu řemeslných oborů a za takový dar jsme samozřejmě rádi,“ poznamenal s úsměvem vedoucí odborného výcviku Zdeněk Marek. Jak řekl, stroje a nářadí, obzvláště v takové kvalitě, se vždy hodí, protože žáci s nimi pracují a vytváří skutečné věci. „Dostali jsme spoustu strojů, které se připojují do sítě, využijí je zejména strojaři a instalatéři, ale i elektrikáři. Vybavíme jimi výdejnu nářadí, což je pro nás opravdu skvělé,“ plánuje Marek.

Další zprávy z regionu