Žáci v Hrádku mají už zase svou školu

Žáci Základní školy s polským vyučovacím jazykem v Hrádku dorazili v pondělí poprvé v tomto školním roce do školy. Ne, nemají absenci, jen konečně mohli vstoupit do budovy, která prochází rekonstrukcí. Měli z toho radost nejen oni, ale i jejich rodiče a také celý učitelský sbor.

Prvňáčci jsou konečně ve své nové třídě. Čtení jim jde hned o poznání lépe. Foto: mc

Pondělní ráno tak bylo speciální například pro šestiletého Adrianka, který se do školy moc těšil. „Doteď se učil v místním zdravotnickém centru, což vlastně škola moc nebyla. Teď je vysmátý snad úplně ze všeho. Třeba z toho, že má šatní skříňku jen pro sebe. Ukazoval mi nadšeně třídu s velkými okny a spoustou místa, které tam mají. Je navíc útulná a fakt pěkná. Doslova voní novotou,“ chválila jedna z maminek. Dodala, že děti se nemohly dočkat nové školy a nyní se těší, až bude hotová i půda.

Také ředitelka školy Katarzyna Șafak neskrývá nadšení. „Tento školní rok jsme se doposud museli učit ve třech různých prostorách, což rozhodně nebylo komfortní. Nyní jsme konečně pod jednou střechou, byť v podkroví ještě intenzivně probíhají stavební práce, které nás ale neruší. Děti mají svůj bezpečný vchod do budovy a mohou být zase pospolu,“ popisovala ředitelka.

Díky rekonstrukci vznikla zatím ve škole jedna nová učebna. Vedení doufá, že se mu podaří získat dotaci a pořídí do ní i nový nábytek. Nový je i kabinet a ředitelna. „Hned v pondělí jsme dětem udělali exkurzi po nových prostorách. Myslím, že byly dost nadšené. V každé třídě je totiž něco nového. Jen páťáci byli smutní, protože je už nové půdní prostory minou. Hotové by totiž měly být až na konci školního roku,“ podotkla Katarzyna Șafak.

Další zprávy z regionu