Žáci vyrobili ptačí budky pro chráněné morčáky

S nadšením a vervou se pustili žáci Střední odborné školy Třineckých železáren do výroby ptačích budek. Tentokrát poslouží chráněným morčákům, kteří se zabydleli na řece Olši protékající železárnami.

Práce se dřevem byla pro žáky příjemným zpestřením výuky. Foto: mr

Žáci se tak opět zapojili do projektu, který si klade za cíl ochranu životního prostředí. Přidanou hodnotou pak je, že si zpestřili výuku a naučili se novým věcem. „Je to rozhodně jednodušší, než něco dokola pilovat. Protože první ročník jsme doslova propilovali,“ pousmál se jeden z žáků.

Podle něj bylo nejnáročnější narýsovat si plánek budky a vše změřit přesně tak, aby byla souměrná. A že se jim to dařilo, potvrdil i jejich mistr. „Šlo jim to pěkně od ruky. Kluci už vědí, jak se má postupovat. Podle výkresu jsem jim ukázal, jak má budka vypadat, udělali si kostru a na ni si namontovali lišty. Díky tomu si procvičili práci se dřevem. Věnovali se i krásnému tématu, jako je ruční vrtání a šroubování. Díky tomu se přiučili i něčemu novému,“ pochvaloval si Leopold Walaski.

Žáci pak podotkli, že se jim hodí práci se dřevem umět. „Já třeba bydlím na vesnici a tam je vždycky co dělat. Takže když se tady naučíme vrtat a šroubovat, k užitku to určitě bude,“ shodli se s úsměvem Dominik a Jiří.

Žáci pod dohledem mistra vyrobili sedm budek. Na jaře je pak v areálu železáren vyvěsí spolu s podnikovými hasiči.

Další zprávy z regionu