Žáci zachraňovali životy

Soutěž Zachraň život pro žáky základních škol nabídla v Třinci své osmé pokračování. Po úspěšném zvládnutí čtrnácti stanovišť vystoupal na nejvyšší stupínek, znamenající vítězství, tým z třinecké Základní školy Slezská.

Soutěž Zachraň život v Třinci. Foto: fm

Regionální soutěže mladých záchranářů se zúčastnilo čtrnáct družstev, která musela co nejlépe zvládnout čtrnáct zadání. „Žáci museli například zachránit zraněné v autovraku převráceném na střechu. Na jiném stanovišti zase zachraňovali utonulou či zasaženou elektrickým proudem, resuscitovali figuríny nebo se museli zorientovat v částech lidského těla,“ vyjmenovala koordinátorka projektů Kvalifikační a personální agentury Jana Vavrošová. Nejlépe si se zadanými úkoly poradila Základní škola Slezská, na druhém místě skončila Základní škola Petra Bezruče a třetí byla Základní škola Gustawa Przeczka.

Na plnění úkolů dohlíželi také profesionální záchranáři nebo i dvacet studentů frýdecko-místecké Střední zdravotnické školy, kteří plnili role figurantů. „Mezi žáky je možné vidět rozdíly v přípravě. My se děti snažíme navést na to, že první pomoc je soubor jednoduchých úkonů,“ řekl dohlížející hasič David Sadowski. „Co se týče pomoci na našem stanovišti, pacienti by ve většině případů přežili. Důležité je spojit se telefonicky s operátorem, který už člověka navede. Základy pomoci ale žáci v sobě mají,“ doplnil.

Právě celoroční příprava je nezbytná nejen pro organizátory soutěže, ale také pro samotné studenty. „Děti se od letošního školního roku nemusí připravovat jen ve svých třídách, ale využívají také novou interaktivní učebnu biologie v třineckém Domu dětí a mládeže. Tato soutěž už je jen jakýmsi vyvrcholením, v němž si žáci vyzkoušejí, co se naučili,“ pověděla Vavrošová.

Další zprávy z regionu