Žáci ze Slovenska se přijeli učit do železáren

Jak se vyrábí ocel v Třineckých železárnách, jakým způsobem vznikají kolejnice nebo jak umí hrát hokej Oceláři. To vše a ještě daleko více viděli žáci ze slovenské obce Brezová, kteří přijeli navštívit své dnes už kamarády ze Střední odborné školy Třineckých železáren.

Žáci ze Slovenska si svůj pobyt v Třince pěkně užili. Foto: škola

Šest žáků ze Střední odborné školy hutnické dorazilo do Třince v říjnu na celých 14 dnů. Pobyt se konal v rámci evropského programu Erasmus +.

„Po celou dobu docházeli do Třineckých železáren a seznamovali se s provozem. Samozřejmě je nejvíce zajímala vysoká pec, pečlivě si prohlédli i zařízení plynulého odlévání a elektrické obloukové pece,“ podotkl vedoucí odborného výcviku Střední odborné školy Třineckých železáren Zdeněk Marek.

Pokračoval, že slovenští mladíci mohli navštívit i další provozy železáren, jako jsou třeba mechanické dílny. S velkým zaujetím sledovali i výrobu kolejnic, se kterou se ještě nesetkali.

Kromě praxe v železárnách si detailně prohlédli celou třineckou školu. „Otestovali tamní moderní dílny a na vlastní kůži zažili běžnou výuku našich žáků. Myslím, že se jim u nás moc líbilo,“ podotkl potěšeně Zdeněk Marek. Prozradil, že dva z nich byli natolik nadšení, že už reálně uvažují, jak by se mohli přestěhovat do hutnického města, kde by také rádi pracovali. Samozřejmě v Třineckých železárnách.

„Žáci se chtěli ve volném čase i bavit. Navštívili například Werk Arenu a dostali se na zápas Ocelářů, z čehož byli nadšení,“ přidal zajímavost Zdeněk Marek.

Další zprávy z regionu