Žáci získali řidičáky na drony

Dvanáct studentů a jeden vyučující ze Střední školy v Jablunkově koncem loňského roku získali pilotní licence opravňující je k létání s drony.

Žáci si zkusili let na simulátorech. Foto: škola

Jablunkovská škola využila nabídky své partnerské školy v Pszczyně, aby se zapojila do česko-polského projektu s názvem Experte drone, který zastřešuje VŠB–TU v Ostravě.

V rámci zhruba dvouměsíčního speciálního školení jeho účastníci absolvovali 35 hodin teorie a 5 hodin praxe – mimo jiné na letištích v Mošnově i v Katovicích a na fotbalovém hřišti v sousedním Návsí.

„Na simulátorech to šlo studentům báječně, ale při létání se skutečnými drony se přesvědčili, že třeba ve větru to není snadné. Také si postavili dron a s pomocí počítače ho uvedli do provozu. Školení je velmi je zaujalo, hrozně je bavilo. Se vším se popasovali na výbornou, zkoušky udělali na první pokus,“ pochválil svou skupinu zástupce ředitele pro odborný výcvik Radomír Rojčík.

Jedna ze tří zkoušek, které Jablunkovští úspěšně složili, proběhla v Praze na Úřadě pro civilní letectví.

„K dronům jsem se dostal na škole. Díky zajímavému kurzu jsem získal řadu cenných zkušeností, naučili jsme se skládat drony, ovládat je, pořizovat videa i fotografie a poté je upravovat. Učení bylo hodně, setkali jsme se s řadou odborných věcí. Po škole bych to rád zkusil v armádě, kde bych své znalosti určitě uplatnil,“ řekl Samuel Dobias, jeden z účastníků kurzu.

Do tajů ovládání bezpilotních letadel v jablunkovské střední škole brzy proniknou další zájemci. „Projekt bude pokračovat kroužkem pro žáky pod vedením Radomíra Rojčíka, který vlastní potřebné oprávnění. Ve školní laboratoři virtuální reality budou děti využívat speciální trenažer,“ předeslala zástupkyně ředitele Střední školy Jablunkov Eva Jaraczová a dodala, že škola si pořídila nový velký dron a zakoupí i další.

Další zprávy z regionu