Začíná Třinecké kulturní léto! Pobaví malé i velké

Zábava pro celé rodiny a všechny bez rozdílu věku. Takové bude letošní Třinecké kulturní léto, které začíná dnes, tedy v úterý 2. července. Dámy a pánové, držte si klobouky, bude to jízda.

Minulý rok lidé ocenili vystoupení folklorního souboru z Maďarska Táncedoki. Foto: archiv

Už po šesté pořádá statutární město Třinec ve spolupráci s Trisií Třinecké kulturní léto. „Chceme, aby se ulice našeho města o prázdninách nevylidnily. Aby se lidé na akcích potkávali a užili si celý kulturní program. Cílem je, aby si v programu každý našel to své,“ zamyslela se primátorka Třince Věra Palkovská. Zavzpomínala na počátky akce, kdy měla obavy, zda si lidé na jednotlivé programy našli cestu. „A ukázalo se, že si cestu opravdu nachází. Jsem moc ráda, že to u nás o prázdninách žije a veřejný prostor se stává místem setkávání se i kultury,“ doplnila primátorka.

Třinecké kulturní léto začíná v úterý 2. července.  Po sedmnáct večerů bude od 18 hodin bavit diváky různě laděnými hudebními, sportovními a zábavnými pořady. Každé úterý budou účastníci zváni na náměstí Svobody a ve čtvrtky pro ně bude připraven program na náměstí TGM.

A hned 2. července se lidé mohou těšit na zahajovací Letní party s popovou kapelou Light & Love sourozenců Jana a Lukáše Balcárkových, kteří sklízejí úspěch po celé České republice. Jejich talentu si všiml i Richard Krajčo z kapely Kryštof a požádal je o vytvoření remixu skladby Srdcebeat. Jejich nejznámějších skladbou je Blueberry Sky. Pro děti je připraven oblíbený chrlič pěny a pro všechny nabídka osvěžujících nápojů.

Po slavnostním zahájení bude následovat 17 tematicky zaměřených letních večerů. Zazní hity známých místních kapel, jako je například BLAF nebo Allegro i hudebních hostů a revivalových kapel. K 30. výročí Sametové revoluce je připraven koncert Kateřiny Kosnovské, která zazpívá mimo jiné písně Marty Kubišové. Nejen pro milovníky klobouků je připravena přehlídka firmy Dantes, která svou módní show rozšířila také o dobové oblečení. Na své si přijdou maminky na mateřské dovolené, které si mohou zacvičit s kočárky při lekci fitMami. Nejen pro mladé je připraven Lead Parkour, pohybové umění, jak překonávat překážky. Poprvé se letos představí agility se psy a dog dancing či přednáška o přežití ve volné přírodě.

„Na podněty návštěvníků bylo zařazeno více pohybových aktivit, do kterých se mohou lidé zapojit pod vedením zkušených lektorů. Ti jim pomohou nejen se cvičením, ale i se správnou životosprávou. Novinkou letošního programu je akce s názvem Kreativní léto – podvečer ve znamení tvoření, nápadů, originálních výrobků, ale i řadou workshopů,“ přiblížila Adéla Majerová z Trisie.

Závěr Třineckého kulturního léta bude patřit Westernové party, na které nebudou chybět ukázky country tance nebo práce s koltem a bičem. Všichni si budou moci vyzkoušet atrakci rodeo býk. Skvělou podívanou zajistí skupina Black and Brown a s kapelou Drops se postarají o pravou westernovou zábavu.

Další zprávy z regionu