Začínají čipovat popelnice

Na tzv. chytrý svoz přechází Vendryně, která se zařadí mezi obce, které efektivně řídí odpadové hospodářství. To vše díky vybavení popelnic čipem, které aktuálně probíhá na území obce.

„Popelářský vůz nově při každém výsypu automaticky zváží obsah každé popelnice na směsný komunální odpad a systém tento údaj připíše ke konkrétní domácnosti. Díky tomu zjistíme, kolik kilogramů odpadů připadá na jednu rodinu, případně jednoho občana. Data budeme shromažďovat letos a celý příští rok. Poslouží nám ke zlepšování odpadového hospodářství, míru třídění, a tedy snížení množství surovin ukládaných na skládku. Díky tomu se v budoucnu vyhneme nutnosti skokového zdražení poplatku za odpady s ohledem na státem určené ceny skládkovného,“ vysvětluje starosta Raimund Sikora.

Čipem je potřeba opatřit přibližně 1470 nádob. Akce bude probíhat do půlky srpna. Veškeré náklady na čipování uhradí obec. Investice do technického vybavení vozidel, čteček, vážních systémů vzala na sebe odpadová společnost Smolo.

„Pro občany se po technické stránce nic nemění, svoz bude i nadále probíhat jednou za čtrnáct dní v souladu s harmonogramem. Přechod na chytrý svoz nám umožní připravit do budoucna motivační systém, který je pro občana ekonomicky šetrný a férovější, jelikož každý platí jen za své odpady. Vyplatí se více třídit a předcházet vzniku odpadů, což se žádoucím způsobem promítne do hospodaření rodin i obce,“ vysvětlil starosta Vendryně s tím, že nový systém umožní i rychlejší vyřízení reklamací.

Další zprávy z regionu