Žák SOŠ TŽ vyhrál soutěž obráběčů

Velkou radost udělal všem žák třetího ročníku Střední odborné školy Třineckých železáren Jakub Lipka. Zvítězil totiž v regionálním kole soutěže Obráběč kovů, která se konala v pátek v prostorách třinecké školy.

Soutěž se konala v moderních dílnách školy. Foto: mr

Velká nervozita panovala v dílnách Střední odborné školy Třineckých železáren. U obráběcích strojů tam zápolili žáci ze středních technických škol.

Soutěž se konala už potřetí. Dva nejlepší pak postupují do celostátního kola. Letos se do ní sponzorsky zapojily i Strojírny a stavby Třinec. „V oblasti obrábění patří historicky k nejdéle a nejstabilněji působícím firmám v regionu. Její vedení rozdalo vítězům hodnotné ceny ve výši deset, sedm a pět tisíc korun pro finalisty soutěže,“ pochvaloval si vedoucí odborného výcviku školy Zdeněk Marek. Mohl tak výkony žáků náležitě ocenit.

Soutěžící museli nejprve absolvovat teoretický test. Pak nastoupili ke strojům, kde měli za úkol zhotovit konstrukční hřídel. Museli vytvořit závit či kužel. „Vlastně tato práce obsahuje učivo, kterému se věnovali na škole tři roky. Na vyhotovení výrobku měli čtyři hodiny,“ upřesnila učitelka odborného výcviku Marie Kisielová.

Vysvětlila, že se jedná o složitý výrobek. „Jeho výroba je náročná i v tom, že jde o jeden větší kus. Žáci vědí, že když něco pokazí, už to nejde nijak vrátit zpátky,“ pokračovala učitelka. Připustila, že domácí borec má oproti ostatním výhodu. Je totiž zvyklý pracovat na moderních strojích, jaké některé školy nemají k dispozici.

Vavříny si tedy odnesl žák naší třinecké školy. Vítězství je o to cennější, že mladíci přišli kvůli epidemii koronaviru o rok praktické výuky. Přesto ale vše dohnali a učivo zvládli. „Dopadlo to úžasně, i když jsme nasadili náhradníka, který se o své účasti dozvěděl dva dny před soutěží, vybojoval první místo a spolu s žákem z Vítkovic postupuje do republikového finále, které se bude konat v dubnu ve Žďáru nad Sázavou,“ uzavřel spokojeně Zdeněk Marek.

Další zprávy z regionu