Zákaz popůlnočních akcí zlepšil spánek

Už více než dva měsíce platí v Třinci nová vyhláška, která omezuje provoz nočních podniků na Koperníkově ulici. Zavírat musí nejpozději ve 24 hodin. Provozovatelům toto omezení láme vaz.

Jiří Bednář se minulý rok pokoušel zvrátit schválení vyhlášky na zastupitelstvu v Třinci. Foto: mr

„Je klid. V pátek i v sobotu se normálně vyspíme. Nikdo tady neřve, mám pocit, že i ten nepořádek na naší ulici je menší. Jsem spokojená,“ podotkla obyvatelka panelového domu, který stojí v těsné blízkosti Vidle Irish Pubu. Dodala, že jen doufá, že se postupem času nic nezmění.

Na jedné straně jsou lidé spokojení, že je na místě v noci větší klid, o poznání hůř to vnímají ti, kteří se zase naopak v noci chtějí bavit. A vedle nich stojí provozovatel pubu Jiří Bednář. „Je to pro nás likvidační. Přicházíme o tržby a nevíme, jak dlouho to takto vydržíme,“ podotkl.

Snaží se proto vymyslet způsob, jak vyhlášku změnit, aby na jednu stranu on nezkrachoval, a na stranu druhou měli lidé bydlící v okolí v noci klid.

Jeho jedinou šancí je proto nalákat zákazníky, aby chodili dříve, což ale jde velmi špatně. Pořádá proto různé akce. V únoru tam vystoupila třinecká rocková kapela O.S.G. nebo se lidé přišli společně dívat na zápas Ocelářů. 25. března se ve Vidlích bude konat oblíbená stand up comedy show Na stojáka.

„To nám ale k přežití nestačí. Lidé tady byli zvyklí bavit se do ranních hodin. Když tedy nemůžou u nás, chodí o dům dále, tedy k nedaleké konkurenci. Ta má štěstí, že sídlí na jiné ulici, a na nedostatek hostů si rozhodně stěžovat nemůže. Nevím, ale toto mi moc spravedlivé nepřijde,“ dodal trpce Jiří Bednář.

Náměstek primátorky Ivo Kaleta potvrdil, že provozovatel Vidlí navrhl několik řešení, aby se vyhláška mohla pozměnit. „Zatím by ale nic z toho podle nás nevedlo k tomu, aby byl zajištěn noční klid i při delším provozu zařízení,“ řekl Ivo Kaleta. Podle něj vyhláška funguje dobře, byť ještě nebylo moc příležitostí ji důkladněji prověřit.

Celý článek najdete v aktuálním Třineckém hutníku.

 

Další zprávy z regionu