Základní škola ve Stříteži oslavila devadesáté narozeniny

Malá základní škola ve Stříteži oslavila minulý týden velké výročí. Již devadesát let do ní chodí české děti. Oslavy tak byly velkolepé.

Do školních lavic mohl minulý týden usednout každý. Foto: pořadatelé

Vše začalo v pondělí 28. května, kdy se část školy proměnila v muzeum. Začal také týden otevřených dveří, takže lidé se mohli přijít podívat, a třeba i z nostalgie usednout do školní lavice. „Jedna naše třída se vrátila do minulosti. Vypadá přibližně tak, jako před těmi devadesáti lety,“ podotkla učitelka a dočasná průvodkyně Olga Landecká. Staré lavice, nábytek, pomůcky, a také třídní knihy a kronika se zápisy historicky prvního českého ředitele školy – Přemysla Micky. To vše si mohli návštěvníci, ale i děti prohlédnout. Malým žákům se pohled do historie líbil. Na otázku, zda by takovou třídu chtěli i dnes, ale děti svorně volaly: „Ne, není tady interaktivní tabule!“

Hlavní oslavy se konaly v sobotu 2. června. Nejprve došlo na odhalení pamětní desky, která připomíná prvního českého ředitele Přemysla Micku. Děti si nacvičily divadelní hru Škola v zrcadle času. Do Stříteže také dorazil besedovat syn Přemysla Micky, Zdeněk. Na akci přijeli sokolníci, lidé si mohli poslechnout vítěze soutěže Rozvíjej se, poupátko nebo se podívat na taneční vystoupení Happy Dance. Děti bavil kouzelník, projížďky na koni i v kočáru a ukázky různých řemesel. Akci ukončila diskotéka a ohňová show.

Další zprávy z regionu