Základní školu zvětší přístavba

S rostoucím počtem dětí v Komorní Lhotce začíná být v tamní základní škole těsno. Obec proto připravuje přístavbu devadesátileté školní budovy.

Základní škola v Komorní Lhotce. Ilustrační foto: AB

Už v roce 2019 se o prostornou přístavbu zvětšila místní mateřinka, jejíž stará budova tehdy prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Nyní nazrává čas k rozšíření prostor pro školáky zdejší malotřídky.

„Stěhují se k nám mladé rodiny, dětí přibývá. Musím přiznat, že jsme to nečekali. Předpokládali jsme, že se sem bude stěhovat spíše střední generace,“ krčí rameny starosta Ivo Sztefek.

V malotřídní základní škole je dokonce jedna třída spojená ze dvou ročníků – společně se učí druháci a třeťáci. „Spojenou dvojtřídku chceme rozdělit, aby každý ročník měl výuku samostatně,“ řekl.

Obec tak startuje záměr rozšíření základní školy. V nové jednopatrové přístavbě má být v přízemí kuchyně a jídelna a v patře jedna třída. „Přístavbu chceme udělat v zadní části budovy, aby nedošlo k narušení vzhledu školy zepředu,“ přiblížil Ivo Sztefek s tím, že za školou však bude třeba uvolnit místo – starší objekt, který byl dříve využíván jako hospodářská budova, tak čeká demolice.

Záměr přístavby základní školy je na samém počátku. „Rozjeli jsme výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace a získali jsme na ni dotaci Moravskoslezského kraje. Ještě v letošním roce bychom chtěli mít na stole i pravomocné stavební povolení a snad bychom se v příštím roce mohli pustit do samotné stavby, pokud budou vypsány vhodné dotační tituly,“ nastínil plány starosta.

Další zprávy z regionu