Zakřevský má letošní úrodu už pod střechou

Příjemné letní počasí přálo žním a sklizni. Hospodáři už mají svou úrodu pod střechou. Patří mezi ně i Milan Zakřevský z Vendryně.

Hospodaření je pro Milana Zakřevského koníčkem. Foto: ba

Větší část letošní sklizně už má Milan Zakřevský za sebou. „Ve stodole mám první seno, teď už i pšenici a slámu. Na přelomu srpna a září pak ještě pokosím otavu (druhá tráva – pozn. red.), ze které děláme senáž,“ vykládá.

Co se obilí týče, loňská úroda byla dle jeho slov bohatší. „Sejeme už pouze pšenici, krmíme jí slepice a pšeničný šrot dáváme dobytku. Vloni byla úroda lepší, letos možná pšenici neprospěly vydatné deště a pak červencové sucho,“ přemítá a zdůrazňuje, že naopak sena díky vydatným jarním dešťům letos nasušil dost.

Zakřevští chovají krávu, mají dvě jalovice a dvě telata. K tomu ještě je třeba připočíst osm ovcí, slepice a kachny. Dříve farmařili ve velkém, obhospodařovali 35 hektarů. „Zhruba na 12 hektarech jsme pěstovali obilí, seli jsme pšenici a oves, zbytek byly louky. Tenkrát jsme chovali dvacet kusů hovězího a 50 ovcí,“ vzpomíná Milan Zakřevský. Na hospodářství pracoval s rodiči. Časy se mění. Jeho rodiče už jsou starší a on má spoustu povinností a dalších zájmů. Je správcem majetku obce Vendryně, zastupitelem, kulturním referentem a také má na starosti správu generelu zeleně. V Klubu zábavy a sportu Záolší je předsedou.

„Hospodaření je mým velikým koníčkem, díky němu máme vlastní maso prakticky v bio kvalitě,“ poukazuje a přidává jednu zajímavost: obilí mu sklízí jeden známý kombajnem, který je v provozu už téměř 70 let. „Je to historický skvost. Jelikož je téměř bez elektroniky, lze ho opravit doslova na koleni. Starý, dobrý, poctivý stroj,“ dodává na závěr s úsměvem Milan Zakřevský.

 

 

Další zprávy z regionu