Hnojnický park spásají ovce

Jen málokterá budova v regionu budí tolik emocí jako zámek v Hnojníku. Empírový objekt s přilehlým parkem je totiž už téměř čtyři roky na prodej. Zámek chátrá, trávu v parku spásají ovce a v areálu se prý scházejí mladí feťáci. 

Podle některých zastupitelů je přítomnost ovcí v zámecké zahradě k pláči. Foto: mr

Starosta Hnojníku Miroslav Molin se už několik let netají tím, že není příznivcem myšlenky na odkup zámku. „Před pěti lety jsme v obci měli referendum, a lidé v něm dali přednost odkoupení hotelu Park, který postupně předěláváme na velký objekt s kulturním sálem, obecním úřadem, restaurací i například velkou knihovnou s hudebním sálem. V tuto chvíli tedy využitelnost zámku, do kterého se musí investovat desítky milionů korun, reálně nevidím,“ řekl ve zkratce starosta. Obec již brzy získá stavební povolení na přístavbu k bývalému hotelu, má jasnou představu i o financování stavby. „Pokud se podaří získat na akci dotaci, bude dobře. Máme ale již po schůzce v bance jistotu, že by obec zvládla zhruba čtyřicetimilionový projekt i z vlastních zdrojů, aniž by přitom ohrozila další investice a rozvoj obce. Startuje ale předvolební kampaň a opozice tvrdí opak. Přichází s myšlenkou, že bychom měli koupit zámek a zřídit kulturní sál v něm,“ vysvětloval dále starosta.
Míní tím hlavně zastupitele Tomáše Peterka, který se hnojnickým zámkem dlouhodobě zabývá. Ten na rozdíl od starosty vidí prioritu v odkupu zámku.„Zámek, to je nejen objekt samotný, ale i jeho okolí, tedy celý zámecký areál v historickém centru naší obce. Podle mne by ho měla obec zakoupit a v první řadě renovovat a zpřístupnit veřejnosti zámecký park. Aby v něm byly lavičky, altánky k posezení, tedy odpočinková zóna pro veřejnost. Přivítal bych, kdyby se podařilo areálu navrátit původní vzhled doplněný moderními prvky. Během dalších 10 let by se postupně rekonstruovala i zámecká budova, ve které by podle mne měla být nejen obřadní místnost, ale i výstavní prostory, trvalá expozice o historii obce doplněná dobovým mobiliářem a podobně,“ ukázal svůj pohled na věc Tomáš Peterek.

Jak řekl, zámek měl původně 27 místností ve třech podlažích a je na čase mu vrátit původní smysl. „Vždyť je to bezesporu dominanta obce a zpřístupněná kulturní památka je něco jiného než moderní kulturní dům, který můžeme dostavět ihned, pokud získáme dotace “ zdůraznil Peterek. Na základě jednání hnojnických zastupitelů se již sešel s projektantem, který má zpracovat studii, jak by mohl celý areál vypadat. „Rekonstrukce zámku je běh na dlouhou trať. Jsem ale přesvědčen, že by do toho měla obec jít. Jde o kulturní památku a pro mne, jako pro místního rodáka, je na budovu a park nyní tristní pohled,“ zamyslel se Tomáš Peterek s tím, že má v plánu navrhnout i referendum, které by mohlo proběhnout současně s volbami do obecních zastupitelstev v říjnu 2018. „Téma zámek by se tak vlastně stalo volebním,“ doplnil zastupitel.

Návštěvníky zámku nyní vítají jen ovce. Do zahrady se musí leda přes plot. Foto: mr

Starosta Miroslav Molin sám říká, že jako občan Hnojníku by také chtěl, aby zámek obec zakoupila. „Jako řádný hospodář už ale ne. Teď zámek koupíte za deset milionů. Kolik ale bude stát rekonstrukce? A kdo ho bude pak provozovat? Co v něm bude? Plnohodnotný velký kulturní sál se tam nevejde. Parkoviště tam vybudovat nelze. Výstavní prostory v tak malé obci? Nevím. A navíc, která banka vám půjčí, když a ne nemáte žádný záměr,“ pokrčil rameny starosta. Proto doporučuje soustředit se na okolí hotelu Park, které je podle něj přirozené centrum obce. „A pokud nebude mít zámek do dvou let majitele, můžeme o něm diskutovat. Třeba půjde jeho cena ještě dolů. Rozhodně je ale třeba mít nejprve jasný záměr a vyčíslení, za kolik se opraví. Dokud toto nebude, je podle mne přímo nezodpovědné zámek kupovat,“ je přesvědčen Miroslav Molin. Jak dále řekl, minulý rok se byli někteří zastupitelé podívat dovnitř. Zjistili, že do objektu zatéká a jsou tam vytrhané radiátory i parkety. „Zámek mi připomíná pěkně oblečenou, ale starou a rozbitou panenku. Nahoře huj, dole fuj,“ doplnil.

Památku nyní nabízí realitní kancelář za deset milionů korun. „Podnikatelé se na něj chodí dívat v průměru tak dvakrát za měsíc. Jednou už byl dokonce vážný zájemce, který chtěl vybudovat v zámku centrum pro seniory. Nakonec ho ale odradil špatný technický stav budovy,“ prozradil makléř Jan Nováček. Jak dále řekl, i v současné době je realitní kancelář v kontaktu s případným investorem, který o zámek projevil seriózní zájem. Jeho nabídku nyní řeší s majitelem zámku.

Více se dočtete v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu